The Friday Five : boeken waardoor mijn liefde voor lezen is ontstaan

20180921_112415 Het is weer vrijdag , tijd voor the Friday Five…

Dit keer de vraag welke boeken mij hebben aangezet tot lezen.. waardoor mijn liefde voor leven is ontstaan.  Dat moet op de basisschool zijn begonnen.  Ik weet nog dat wij achter in de gang een kamer hadden waar achter in wat kasten met boeken stonden. Je kreeg nog een ouderwetse stempel op een blaadje wanneer de boeken terug moesten en dat er een hele rij stond met boekje over Wipneus en Pim.

wipneus Ik heb de hele serie verslonden al had ik geen idee  in welk jaar dat moest zijn geweest. Maar goed toen als ik dus al best veel. Alleen in de periode op het VHBO, ik was toen rond de 17 jaar was het een paar jaar minder. Dat kwam vast omdat het toen meer opgelegd werd, je moest minimaal 25 boeken per jaar lezen waaronder verplichte titels en omdat ik overal tegen aan wilde schoppen deed ik dat daar zeker tegen.  Ik had toen wel een docent die een hekel had aan de boeken van Boudewijn Büch. Dat gaf mij de inspiratie om alles van hem te lezen en op de lijst te zetten… 20180921_112423  Tot ongenoegen van de docent maar daar ben je als puber helemaal niet mee bezig.

Uiteraard begon de leesliefde veel eerder en eigenlijk begon dat niet met een bepaald boek maar meer met een leraar. Op de basisschool had ik in klas vijf ( ja ik ben al zo oud) nu dus groep 7 een docent, meester van Wieckeren, die zo onwijs geweldig kon voorlezen. Ik zat op het puntje van mijn stoel als hij voorlas uit superspannende boeken en baalde als hij stopte en vertelde dat hij morgen verder ging. Voor zover ik mij kan herinneren heeft hij elke dag voorgelezen en wilde ik niets liever dan zelf ook van die spannende boeken lezen.

Hij las bovenstaande titels voor en uiteraard heb ik ze zelf ook later gelezen, meerdere malen. Mijn favoriet is van Preussler  “meester van de zwarte molen” .  Door de keuze van deze titels en zijn mooi voorleesstem denk ik dat dat de echte voorzet geweest was om mij aan het lezen te krijgen. De boeken staan nog steeds op mijn boekenplank….

Een ander boek wat veel indruk op mij maakte was het boek “ik heb geen naam”. Ik kreeg het van mijn oma toen ik tien jaar oud was en het is inmiddels stuk gelezen. 20180921_112427Het mooie en verdrietige verhaal van een meisje wat in oorlogstijd in kamp terecht komt. Gedichtjes, tekeningen en het verhaal wat echt gebeurd was gaf mij meer leeshonger naar die periode en naar waargebeurde verhalen.

Het is wel leuk om zo bewust voor je boekenkast te staan om te kijken hoe je de vraag deze wek gaat invullen en beantwoorden. Pas zag ik die docent nog, eigenlijk had ik hem moeten vragen of hij een stukje wilde voorlezen.. gewoon voor  “die goede oude tijd”..

Wil je lezen wat andere bloggen over the Friday Five?  Je vindt ze hier:

4 Comments

  1. Hoi Connie, toevallig las mijn juf in de 6e klas van de lagere school ook “Koning van Katoren” en “Kruistocht in spijkerbroek” voor. Toen heb ik van het voorlezen genoten. Een jaar of 10 geleden las ik beide boeken nog een keer. “Koning van Katoren” vind ik nog steeds een goed boek, maar “Kruistocht in spijkerbroek” zit zo vol met onwaarschijnlijkheden dat het voor volwassenen moeilijk te verteren is. Groetjes, Erik

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s