” een vriend zonder tanden” Angelique van Dam

een vriend zonder tanden9879048843992/2018

Angelique van Dam, illustraties Marja Meijer, uitgeverij Moon

Angelique van Dam debuteerde in 2016 met “ Joehoe! Ik wil een koe” gevolgd door “Iedereen een ster ( behalve ik)”. “ Een vriend zonder tanden “ is haar derde boek en het eerste boek wat ik van haar lees. Een grappig boek voor 8plus

In dit verhaal maken we kennis met Caro die enorm baalt van de overblijf op school. De overblijfjuf Sonja is superstreng en ze moet zelfs haar korstjes op eten.

Als Caro bij haar buurvrouw langsgaat, die in de keuken van het bejaardentehuis werkt, krijgt ze een idee. Ze blijft gewoon in het bejaardenhuis over! Ze wordt de tafeldame van meneer Hans, die dol is op vruchtenhagelslag. Al snel merkt Caro dat meer mensen haar gezelschap wel willen hebben en ze bedenkt een geweldig plan.

Soms is de afstand tussen oude mensen en kinderen vrij groot. Niet elk kind is wel eens in een verzorgingshuis geweest en niet alle oude mensen hebben contact met kinderen. Als dat er dan wel is ontstaat er een leuke chemie. Althans dat is wat ik mee maak op mijn werk als er kinderen van een school op bezoek komen. Helaas gebeurt dit niet vaak maar door de actie van Caro ben ik wel op een aantal leuke ideeën gekomen en ik ga eens kijken of ik daar op mijn werk wat mee kan doen. Wie weet komen meer kinderen en volwassenen op dit idee.

Zo zie je dat een kinderboek niet leeftijdgebonden hoeft te zijn.

Angelique van Dam heeft een heerlijk, grappig, vlot lezend boek geschreven. Wat hoofdpersoon Caro meemaakt zijn de dingen van alledag, dingen die iedereen van die leeftijd kan meemaken en zo blijkt maar dat het gewone leventje genoeg avontuur kan brengen. Dit zal dan ook zeker aanspreken bij de doelgroep van 8plus. Naast de nodige humor en leuke situaties is er ook plek voor een stukje emotie en vriendschap. Hier is een goede balans in gevonden en het belangrijkste is denk ik dat het niet uitmaakt hoe oud je bent je kunt altijd wel een vriend gebruiken!

vrien dzonder tanden

Als kinderboekenambassadeur voor het blog Kinderboeken van Nienke Pool heb ik dit boek ook besproken en gaf vier sterren!

1 Comment

  1. Pingback: Het beste van 2018: kinderboeken, jeugboeken, jeugdthrillers | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s