“het boek Estee” Alex Boogers

20180906_184306978905798173/2016 ( 1e druk 1999)

Alex Boogers, het boek Estee, uitgeverij Podium

Op zoek naar leuke, leesbare, boeiende boeken voor de boekenlijst van mijn dochter ( nu 4VWO ) lees ik zelf ook weer even buiten mijn comfortzone. Mijn favoriete genres zijn momenteel fantasy en thrillers en ik lees veel kinder- en jeugdboeken voor de Kinderboekensite.  Hierdoor ontdek en her-ontdek Nederlandse schrijvers die zeker de moeite waard zijn.  Ik heb mij ook voorgenomen om daarom ook maar eens te gaan “lezen voor de lijst”.  En vond dit boekje in de boekhandel bij een verbaasde boekhandelaar daar ik zei nog niet eerder van deze schrijver gelezen iets had gelezen.

Alex Boogers (1970) schreef zeven romans, waaronder ‘alle dingen zijn schitterend’ en ‘alleen met de goden’. Dit boek verscheen voor het eerst in 1999. Hij schreef het zelfs onder het pseudoniem M. L. Lee.  De editie die ik las was de derde druk uit 2016 voorzien met een boeiend nawoord van de schrijver waarin hij schrijft hoe M.L.Lee als alter-ego was ontstaan en hoe het boek werd uitgebracht. Een bijzonder verhaal op zich.

Het boek Estee”  gaat over een meisje in de puberteit die zichzelf probeert te vinden, de wereld en zichzelf probeert te begrijpen en hierbij met flinke dialogen strooit of er nu iemand luistert of niet. Ze woont met haar ouders en jongere broertje en hij is degene die zijn beleving over Estee met ons deelt. De ouders zijn onverschillig en vinden dat ze maar een zeurende puber is. Estee is door haar geklets aanwezig maar haar ouders hebben niet door dat haar gedrag overschiet in een depressie.

Inclusief nawoord beslaat het geheel zo’n 155 pagina’s en door de vlotte vertelstijl lees je het in één zucht uit.  Het geeft je als lezer een goed beeld van Estee en haar hersenspinsels en ik denk dat veel jongeren ook wel een stukje herkenning vinden.  Bijvoorbeeld de moeite van Estee om te kiezen voor een studie, haar gevoel niet begrepen te worden en het niet snappen waarom de wereld om haar heen andere prioriteiten heeft. Ze leeft in haar eigen wereldje en er is eigenlijk niemand die haar uit haalt. Een verhaal wat tijdloos is want zolang er pubers zijn zijn er die vragen die Estee heeft. Zijn er ouders die hun kinderen niet begrijpen en depressies zijn ook van alle tijden.  De manier waarop de schrijver dit met eenvoudige bewoording tot een mooi verhaal kan kneden maakt dat het verhaal voor een groot publiek toegankelijk is.

 

 

Advertentie

3 Comments

  1. Pingback: September wrap up / TBR update | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018: top drie romans, verhalen en gedichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s