The Friday Five; boeken van eigen bodem

Boeken van eigen bodem.. nou dat is een enorme stapel om uit te putten. Zoveel meningen zoveel smaken en dan is het fijn als er veel keuze is. Mijn dochter (15) zit nu in 4VWO en dan moet je gaan “lezen voor de lijst”. Ik helemaal enthousiast maar wel met  grote verbazing over het aantal. 12 boeken totaal (over drie jaar), wij lazen al meer per jaar. Ik geloof dat ik aan het einde ca. 50 titels had gelezen? Verder kreeg je gewoon een lijst waar minimaal de helft vanaf moest komen, je mocht maar twee titels per schrijver en er moest ook nog een gedichtenbundel tussen zitten.

Mijn dochter krijgt geen lijst. “Laat maar het boek zien ter goedkeuring”, zegt de docent. Dus dan komt  de grote vraag  “wat te lezen? ” Mijn dochter leest graag fantasy, veel Engelstalig en y.a. boeken.  Nu snap ik dat de docent zegt dat het een Nederlandse of Vlaamse auteur moet zijn en een bepaald niveau moet hebben. Laten keuren door de docent die toch ook een eigen persoonlijke voorkeur heeft. Kan ze haar eigen voorkeur opzij zetten?  Geen fantasie, geen thrillers, geen biografie, geen auto-biografie. Het moet fictie zijn met de hoofdletter L van literatuur.

Samen met dochter op jacht naar titels die én prettig lezen én, op verzoek van dochter, geen grote hoeveelheden seks bevatten en ook nog een leuk plot hebben. Nou dat valt nog niet mee.  Fanatiek geholpen door Twitter-vrienden heb ik nu een leuke rij met titels die mijn dochter meeneemt naar school voor de keuring. Hierdoor kwam ik in aanraking met auteurs waar ik nu toch eindelijk eens iets van moet lezen én kwam ik meer Nederlandse auteurs tegen op mijn boekenplanken dan ik dacht te hebben.

Hieronder vijf boeken van onze Nederlandse bodem en waarvan ik vind dat je ze mag lezen voor je lijst. Let wel: dat is mijn mening, check wel even bij de docent, die denken vast anders  !

20180906_1851439789044525014/2018  Jaap Robben, zomervacht, uitgeverij de Geus

Dit juweeltje vond ik deze week in de boekwinkel. Meegenomen voor die beruchte boekenlijst voor mijn dochter maar er eerst zelf in gedoken en nu op de helft maar van harte aan te bevelen ! Over een dertienjarige jongen die tijdens de zomer voor zijn verstandelijk en fysiek beperkte broer moet zorgen.

20180906_185137 9789022569771/2016 Matthijs Kleyn, Cesar, uitgeverij Boekerij

Deze mag vast niet op de lijst van die beruchte docent want hierin schrijft Matthijs Kleyn over zijn nieuwe leven als vader. Vol emoties en hij leest heerlijk weg.

20180906_185129 978492037527/2017, Rob Kamphues, hoor je me, uitgeverij Brandt

Psychologische roman, boeiend geschreven. Hij schrijft zoals hij praat…

20180906_185121 9789082430202/2016, Paulien Cornelisse, de verwarde cavia.

In april 2016 was ik bij de boekpresentatie van deze titel en na afloop nam ik het boek mee en las het in één zucht uit. Vermakelijk en luchtig geschreven. Een heerlijk boekje voor tussendoor.

20180906_1851129789022577356/2016 Felix Weber, tot stof, uitgeverij Boekerij

Ik denk dat dit een van de mooiste boeken was die ik las in 2016. Een literaire thriller maar dan wel een echte literaire thriller.  Lees hier mijn recensie en verslagje van de boekpresentatie. Over een verbitterde verzetsstrijder Coburg die voor een boer uit gaat zoeken hoe zijn gehandicapte zoon om het leven is gekomen in een internaat voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten kinderen. Het speelt zich af in 1949 en in een zwijgzame wereld waar de mensen graag de deksel op de doofpot houden en zich tegen de nieuwsgierige Coburg keren.

Wil je lezen wat andere bloggen over the Friday Five?  Je vindt ze hier:

 

2 Comments

  1. Oei, ik vraag me dan af of Wees Onzichtbaar van Murat Isik mag. Het is gebaseerd op zijn eigen leven, maar met fictieve personages en gebeurtenissen. Wij moesten voor de lijst ook een gedichtenbundel lezen en boeken uit vroeger tijden. Middeleeuwen, barok, 18e eeuw enzovoort. Ik las De Garnalenpelster van Nilgün Yerli in 4 of 5VWO en van die weet ik zeker dat die mag. Ten minste, bij mij wel. Mogen de thrillers van René Appel niet? De Tweeling van Tessa De Loo heb ik ook gelezen, evenals Sleuteloog van Hella Haasse (niet heel erg aan te bevelen want worstelen gegarandeerd). Ik graaf even in mijn geheugen. Oh ja, De Passievrucht. In ieder geval vond ik het lezen van deze boeken niet heel erg leuk. De Garnalenpelster vond ik het makkelijkst lezen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s