Kinderboeken in het zonnetje: een vreselijke tweeling en een gruwelijke generaal… Jozua Douglas

Op 19 april  2014 verscheen mijn eerste recensie , samen met Femke (toen 11) op Boekenbijlage en dat ging over de de vreselijke tweeling van Jozua Douglas.  Ook besprak ik voor deze site de gruwelijke generaal en De ongelooflijke Ravi Ravioli

Jozua Douglas debuteerde in 2013 met De verschrikkelijke badmeester en ontving daarvoor de Hotze de Roos prijs voor het beste debuut.
Een vlot geschreven, grappig verhaal wat hoge verwachtingen met zich mee bracht voor een volgend boek. Op 1 april 2014, een tactische datum daar een van de hoofdfiguren gek is op grappen maken, verscheen het boek De vreselijke tweeling.

De tweeling, Max en Lot de Leeuw, woont bij een moeder die alles vies en vreselijk vindt en bij een te drukke vader, directeur van een haargroeimiddelfabriek, die geen tijd heeft voor zijn kinderen. Lot is goed in acteren en Max is de beste in grappen maken en mensen voor de gek houden. Alice, het kindermeisje, mag alleen maar schoonmaken van de moeder en heeft ook geen tijd voor de kinderen. De moeder vindt alles wat de tweeling doet vreselijk en vies en stuurt ze vaak voor straf naar hun kamer. Als ze weer eens op hun kamer zitten ontvangt Max een mailtje van een website voor toverdrankjes. Hij besteld een drankje waarmee je iemand in een hond kan veranderen en wil daar wel een grap mee uit halen. Als het flesje binnenkomt gaat het uiteraard helemaal fout en hun vader komt in grote problemen. Maar als Max en Lot er alles aan doen om het goed te maken en hun vader te redden blijkt deze tweeling helemaal niet zo vreselijk…

Jozua Douglas schreef inmiddels zo’n negentien kinderboeken. Variërend van informatief kleuterboek tot achtplus leesboeken. Zijn vorige twee titels De verschrikkelijke badmeester en De vreselijke tweeling lieten hem doorbreken naar een groter publiek.

In de gruwelijke generaal maken we kennis met Rosa en Fico , de kinderen van president Fernando van het kleine landje Costa Banana. Samen moeten ze in actie komen om het gruwelijke plan van generaal Sjasliek te dwarsbomen.  Dit is het begin van een aantal boeken over Costa Banana , waar ook het verhaal van Ravi Ravioli zich afspeelt.

De leuke covers van Elly van Hees passen zeer goed bij de verhalen en zijn zeer uitnodigend om op te pakken. Het zijn stuk voor stuk grappige kinderboeken. De zinnen zijn kort en de woordkeuze prima voor de doelgroep. Grappig, absurd, vol humor weet de schrijver de lezers te boeien van begin tot einde met een fikse glimlach op de mond. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op en hierdoor wil je alleen maar doorlezen benieuwd naar het einde.

Een aanrader voor kinderen die van boeken houden met humor en avontuur. Liefhebbers van David Walliams, Tosca Menten en Roald Dahl zullen deze boeken ook leuk vinden!

 

De afbeeldingen van de covers komen van de site van de uitgeverij.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s