“Elanus” Ursula Poznanski

image 9789047710257/2018

Ursula Poznanski, vertaling Esther Ottens, uitgeverij Lemniscaat.

Ursula Poznanski werkte als medisch journalist tot haar debuut Erebos verscheen in 2011. Het werd in vijfentwintig landen vertaald en ze won er de Deutscher Jugendliteraturpreis mee. Ze is nu fulltime schrijver en in haar young adult boeken lopen werkelijkheid en fantasy moeiteloos door elkaar heen. En wil op zo’n subtiele wijze dat het de werkelijkheid zou kunnen zijn. Eerder las en besprak ik het mooie verhaal Layers voor Boekenbijlage en dat was ook mijn kennismaking met deze auteur.

Net als bij haar vorige boeken springt de cover er uit. De letters van Elanus liggen er wat bovenop maar dat kan je helaas niet voelen op zo’n foto. Het nodigt uit tot oppakken en degene die al eerder iets van haar gelezen hebben weten meteen dat ze deze ook willen lezen.

Het verhaal gaat over de hoogbegaafde Jona. Hij is als zeventienjarige uitgenodigd om te komen studeren aan de universiteit. Omdat zijn ouders hem nog te jong vinden voor een studentenhuis op de campus, gaat hij logeren bij een gastgezin, bestaande uit Silvia, Martin en hun 22-jarige dochter Kerstin. Door zijn slechte sociale vaardigheden is het voor hem moeizaam om contacten te leggen. Hierdoor komt hij in het begin niet al te sympathiek over en daar is hij zichzelf ook zeer van bewust. Het liefst wil hij alleen maar studeren en tijd doorbrengen met zijn uitvinding de drone Elanus. Elanus is de naam van een haviksoort, daar zijn drone ook haarscherp ziet en reageert vond hij die naam wel passen. Hij gebruikt in eerste instantie Elanus om wat mensen te bekijken maar al snel slaat dat om naar een groot drama en zijn de gevolgen niet meer te overzien.

De schrijfster weet met vlotte pen de lezer te boeien van begin tot het einde. De contact-gestoorde Jona doet dingen die niet door de beugel kunnen maar omdat hij zich daar zelf zo van bewust is wordt hij toch iets minder onsympathiek en begrijp  je zijn manier van handelen ( of niet kunnen handelen). Hij weet toch contact te leggen met twee leeftijdsgenoten die hem wel durven te zeggen wat ze vinden en hem daarom ook willen helpen. Niets, en niemand, is zoals het lijkt en als er zelfs doden vallen is ook Jona zijn leven niet meer zeker. Door zijn tunnelvisie lijkt hij op het verkeerde pad gezet te zijn en zit zijn slimheid hem ook menig keer goed in de weg.  Door deze chaos , waar Jona zich door heen moet ploeteren, waarbij de meeste chaos in zijn hoofd zit, is het voor de lezer ook een verrassing waar het heen gaat. Op een gegeven moment valt alles op zijn plek en volgt er een goed en prima einde.

Het verhaal laat zich vlot lezen,  redelijk eenvoudig taalgebruik, dus ook voor jongere lezers goed geschikt, en genoeg spanning van begin tot einde.  Wat ik ook leuk vind is dat de hoofdpersoon geen stoere jongen is maar een buitenbeetje die zijn best doet , op zijn manier, om zijn hoofd boven water te houden. Ook speelt het geheel zich af om en rond het universiteitsgebouw, in het gewone leven en met gewone mensen. Dit thrillerelement maakt het extra spannend omdat het om de hoek zou kunnen gebeuren…

Voor  lezers vanaf een jaar of 14 die graag een spannend boek willen lezen is dit een aanrader !

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

 

 

 

1 Comment

  1. Pingback: The Friday Five: boeken die beginnen met de E | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s