“nieuwe maan” Sarah Crossan

Pepper catalogus vjr18.indd9789020608649/2018

Sarah Crossan, vertaling Sabine Mutsaers, uitgeverij Pepperbooks

Al vanaf het eerste boek wat ik van Crossan las was ik onder de indruk van haar vertelwijze. Zowel het gewicht van water, als een , wisten mij te ontroeren en ik keek uit naar een nieuw boek van haar. Zou dat mij net zo weten te raken?

De cover van nieuwe maan is al bijzonder. Een mooie hardcover met de halve maan uitgesneden uit de kaft. Een ondertitel met ” wat is onvergeeflijk?” zet de lezer al aan het denken nog voor je het boek openslaat. Dat de cover heel goed gekozen is bij het verhaal wordt duidelijk na het lezen.

Het verhaal gaat over Joe. Joe zijn broer zit in de gevangenis te wachten op de doodstraf. Daardoor heeft Joe hem al tien jaar niet gezien. Dan is de executiedatum vastgesteld en besluit Joe naar zijn broer te vertrekken om hem nog een laatste maal te ontmoeten. Hij vertrekt aan zijn lange reis en met hem ontdekt de lezer wat er is gebeurd, waarvoor zijn broer de doodstraf krijgt en blijf je tot het einde mee hopen met Joe of hij het tij nog kan keren.

Ook hier weet de schrijfster een heel mooi verhaal te vangen in weinig tekst. Zo blijkt maar dat je niet veel woorden nodig hebt om niet alleen de emoties van de karakters goed weer te geven maar ook een publiek vraagstuk aan de kaak te stellen. Het rechtssysteem, de doodstraf maar ook de vooroordelen van de maatschappij. Het mooie van dit boek vind ik dat niet de kant van de dader of het slachtoffer op de voorgrond staat maar juist dat van de familie van de dader. Want die zijn immers ook slachtoffer. Zij worden ook aangekeken voor iets wat ze totaal niet in de hand hebben gehad. Mede door deze zijde te belichten is het een origineel en aangrijpend verhaal geworden.

Een emotioneel verhaal wat bij de lezer binnenkomt !

 

 

 

2 Comments

  1. Pingback: “67 seconden ” Jason Reynolds | conniesboekkies

  2. Pingback: “Toffee” Sarah Crossan | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s