“Lydia Verleine” Gerrit Sangers

lydia verleine9789463384322/2018

Al eerder las ik van Gerrit Sangers de maagd uit het noorden en landing.  Gerrit Sangers begon met het schrijven van gedichten, al toen hij op de HAVO zat. Later , vastbesloten dat hij schrijver zou worden, volgde er de verhalen waarbij zijn liefde voor gedichten ook in is terug  te vinden.  Bij uitgeverij Aspekt verschenen een twaalftal titels van hem waaronder ook Lydia Verleine. Deze titel verscheen eerder bij uitgeverij Amber ( imprint van de Boekerij) in 1991. Deze uitgave is geheel herzien en aangepast aan de tijd en nu dus verschenen bij uitgeverij Aspekt.

Achterflap: Het thema van de kleine roman Lydia Verleine is even oud als het bestaan van verhalen: het zoeken naar evenwicht en naar liefde. De hoofdpersoon is een onzekere man met zondagsliefdes, en vooral onbeantwoorde liefdes. Tot hij Lydia Verleine aanspreekt voor de Amsterdamse Stadsschouwburg en haar, een wildvreemde voor hem, voorstelt om een wandeling door het park te maken. Het is het begin van een onhandige liefde.

In een gedicht is het noodzaak om de juiste woordencombinatie te gebruiken om de lezer te raken. Je moet in vrij korte teksten alles weten te stoppen. Dit is iets wat Sangers in deze korte roman zeker is gelukt. Vandaar mijn idee dat hij de liefde voor de dichtvorm, op een bepaalde manier ook in zijn andere werk stopt. Misschien zie ik dit helemaal verkeerd maar dat is het gevoel wat ik erbij kreeg.

De onzekere en onhandige hoofdpersoon is een verademing om als lezer te ontmoeten. Vaak zijn hoofdpersonen dominant of juist heel sterke persoonlijkheden maar aan dat alles ontbreekt het bij deze man. Hierdoor stapt hij nog net niet van de bladzijdes af zo realistisch weet Sangers hem neer te zetten.

Door de eenvoud van het verhaal, het mooie taalgebruik , goed lopende zinnen en het kort en bondig te houden, is het de schrijver gelukt om in een vrij beperkte ruimte van een kleine 125 pagina’s een mooi verhaal neer te zetten.

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.  Met dank aan uitgeverij Aspekt voor het recensie exemplaar.

 

2 Comments

  1. Pingback: Het beste van 2018: top drie romans, verhalen en gedichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s