“verkoold verleden” Maarten van Bommel& Mariska de Graauw

verkoold97894633850546/2016

Maarten van Bommel & Mariska de Graauw, uitgeverij Aspekt

Enige tijd geleden stuurde Veronique ( van Veronique’s boekenhoekje) mij deze spionage thriller toe. Ik had haar recensie gelezen en was wel benieuwd naar dit verhaal. Net als Veronique sprak de mysterieuze cover mij aan en na het lezen van de achterflap was mijn nieuwsgierigheid compleet.

Achterflap: Bij een brand in een vakantiehuis in de Achterhoek komen dire mannen om het leven. Al snel blijkt dat de gebeurtenissen van die nacht met raadsels omgeven zijn. Norma, de vriendin van een van de slachtoffers, probeert uit te zoeken wat er is gebeurd. Zij krijgt daarbij hulp van voormalig geheim agent Alexander Thurn en de hacker Alec. Wat volgt is een zoektocht die niet zonder gevaar blijkt te zijn. De onderlingen verhoudingen komen zwaar onder druk te staan als duidelijk wordt dat Russische geheimagenten het op hen voorzien hebben.  Ondertussen is er in de Nederlandse politiek een nieuwe rijzende ster, die ingrijpende plannen heeft voor de toekomst van het land, en connecties blijkt te hebben met de slachtoffers van de brand.

Het is veel, heel veel, wat er in deze thriller gebeurd en misschien wel te veel. Het begin is goed gedoseerd. Hoofdpersoon Norma is helemaal van streek als haar vriend bij de brand om het leven komt en ook nog eens geconfronteerd wordt met een stiefzoon die haar meteen het huis uit zet. Norma heeft het gevoel dat er iets niet klopt en gaat op onderzoek uit.  Ze ontmoet Thurn en dan volgen de gebeurtenissen zich steeds sneller op, komen er veel verschillende figuren in beeld met elk een eigen agenda. Het voor de hand liggende ( wat ik in mijn hoofd had) wat er met haar vriend is gebeurd kwam ook uit en maakt het verhaal wat ingewikkelder in de zin van nog meer mensen, soms niet erg duidelijke taken en onderliggende verhoudingen. Ook is er hierdoor geen ruimte om karakters wat meer uit te diepen, te leren kennen.  Dat Norma moet vrezen voor haar leven is bij de lezer meer duidelijk dan bij haarzelf.

De verborgen agenda’s , onduidelijk wie voor wie werkt en wat ze van plan zijn  is af en toe wat lastig te peilen voor de lezer. Het is wel jammer omdat het dan toch een stukje spanning wegneemt.  Actie is er daar in tegen wel genoeg en het leest behoorlijk vlot weg.  

Kortom een prima te lezen thriller die helaas af en toe een steekje laat vallen maar waarvan ik het einde zeker kan waarderen.

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij, net als de informatie van de achterflap. Met dank aan Veronique voor het toezenden van het boek.

 

1 Comment

  1. Pingback: Het beste van 2018 : top drie thrillers | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s