” de echo van mijn kind” Harm Wagenmakers

echo van mijn kind9789463384070/2018   2edruk

Harm Wagenmakers, uitgeverij Aspekt

Harm Wagenmakers is auteur en beeldend kunstenaar. Hij schrijft onder andere korte verhalen, monologen en zelfhulpboeken. In dit boek laat hij echter andere aan het woord. Hij stelde dit troostboekje , met natuurfoto’s, op met de moeders die hun verhaal vertellen. Het delen van hun ervaringen zouden andere moeders kunnen helpen hun eigen ervaringen een plek te geven.

Het verliezen van een kind tijdens of kort na een zwangerschap is voor een moeder het afscheid nemen van haar kind. Vaak weet de buitenwereld er geen raad mee. Hoe de moeders hun verlies, hun verdriet, onmacht en de reacties van anderen ervaren lees je in deze persoonlijke stukjes.

Na een korte inleiding lezen we de afweging van Wagenmakers hoe hij dit bundeltje heeft weten samen te stellen. Soms met passages uit brieven, soms een heel verhaal, en hoe belangrijk het is om alles een plekje te kunnen geven. Dat het kindje een onderdeel blijft van het gezin en dat plekje ook verdient.  Ook lees je hoe er in de loop der jaren gereageerd is en wordt door de medische wereld bij dit verlies en wat dat voor impact had bij de moeder en het gezin. ( Zo was het vroeger de gewoonte dat je je kindje niet eens mocht zien of vasthouden).

Het ontroerende boekje heeft een lief klein formaat. De cover heeft een mooie, warme afbeelding. Het is jammer dat de foto’s in het boekje zelf niet in kleur zijn. Hierdoor verliezen ze denk ik een stukje schoonheid en warmte, vallen minder op. De verhalen zijn stuk voor stuk ingrijpend en ontroerend.

Ik hoop dat het boekje zijn weg zal vinden naar degene die het nodig hebben zodat zij de troost en de steun er uit kunnen halen na zo’n ingrijpende gebeurtenis.

 

 

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

 

1 Comment

  1. Pingback: Het beste van 2018: Biografie/geschiedenis/ Mens&Maatschappij/ gezondheid | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s