” de grens voorbij ” Bastiaan Mellink

grens voorbij.jpg9789491773815/2018

Bastian Mellink  (1982) is opgegroeid in Overijssel en studeerde Creatieve Therapie in Utrecht. Hij werkt nu al jaren in de gezondheids- en verslavingszorg, waar hij mensen met complexe problematiek begeleidt. De laatste jaren heeft hij schrijfcursussen gevolgd aan de Vrije Universiteit om zijn schrijven naar een hoger niveau te tillen. Met passie schrijft hij over alles wat hem bezighoudt en inspireert. De grens voorbij is zijn debuutroman.

Het verhaal gaat over Lambert en Bagrat, twee vrienden die elkaar al jaren kennen en steunen door dik en dun. Door een stomme weddenschap om van een brug af te springen is Lambert deels verlamd geraakt, maar Bagrat heeft zijn vriend nooit in de steek gelaten. Bagrat vecht al jarenlang voor een vaste verblijfsvergunning. Hij heeft te horen gekregen definitief te worden uitgezet en is vastbesloten de politiek eens flink wakker te schudden. Samen met Lambert bedenkt hij hiervoor een actieplan. OM meer kans van slagen te hebben besluiten ze Mikolaj er bij te betrekken maar die heeft zijn eigen agenda. De Grote Dag nadert maar alles lijkt gigantisch uit de hand te gaan lopen. De vriendschap van Lambert en Bagrat staat onder druk en de vraag is of het allemaal nog goed kan komen.

Het was even inkomen maar al snel zat ik midden in het verhaal. De personages Bagrat en Lambert komen goed uit de verf. Allebei hebben ze hun eigen problemen met de maatschappij, problemen kenmerkend voor deze tijdsgeest en dus herkenbaar voor de lezer. Mikolaj was in alle opzichten extremer en kwam naar mijn idee wat slechter uit de verf maar juist door zijn gedrevenheid bracht het meer spanning in het verhaal.

De schrijver weet met eenvoudig taalgebruik een goed verhaal neer te zetten met een maatschappijkritische ondertoon die de lezer af en toe aan het denken zet. De emoties en problemen van de hoofdpersonages zijn goed weergegeven en je begrijpt waarom Lambert en Bagrat, ieder om zijn eigen reden, tot actie over willen gaan.  Na een behoorlijke climax is het uiteindelijke einde een beetje mat maar over het geheel genomen kan ik niet anders zeggen dan dat ik dit een prima debuut vond en ik zeer benieuwd ben naar meer verhalen van deze schrijver.

De informatie en de afbeelding van de cover van het boek komen van de site van de uitgeverij.

 

1 Comment

  1. Pingback: Het beste van 2018: top drie romans, verhalen en gedichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s