” er staat een mug op tafel ” Kees van der Vloed (red)

er staat een mug op tafel9789463384445/2018

Kees van der Vloed (red) uitgeverij Aspekt

Deze bundel bevat 52 nog nooit eerder verschenen columns over onze taal onder redactie van Kees van der Vloed.  Naast columns van hem zelf vind je die van Ineke Koops, Annemarie Nobel, Bauke Seldenthuis, André van der Lugt, Ruud Waagmeester, David van der Vloed, Pieter Goodijk, Cora Veldman-Mallegrom, Henrieke Flipse en Arie van Groningen.

Na een korte inleiding van Wim Daniëls over wat een column nu precies is en waarom het zeker geen commentaarstuk of overtuigingstekst is of zou moeten zijn. Een column is een stijlstuk die laat zien dat met taal gespeeld kan worden en dat mensen bij voorkeur een glimlach krijgen na het lezen. De vraag of dat bij dit boekje is gelukt? Bij mij zeker!

Na de inleiding volgen een aantal woordweetjes ( hippopotomonstrosequippedaliofobie is bijvoorbeeld de naam van de fobie voor lange woorden en meervoudigepersoonlijkheidsstoornissen het langste woord in de Van Dale, 38 letters, om een tweetal er uit te pikken).  Daarna volgen de columns die stuk voor stuk, met thema onze taal, zeer vermakelijk zijn om te lezen. Over taalverloedering, peutertaal, vreemde woorden, tongbrekers, bejaarde woorden, spreektaal, taaljuweeltjes en ga zo maar door. Het geheel wordt weer afgesloten met een rij feitjes om het vervolgens wat spijtig dicht te slaan want dit boekje had wel langer mogen duren.

Ik lees veel maar mijn Nederlands is niet perfect. Ik stuntel geregeld met d en dt’s en de verschillende tijdsbepalingen. Ik kan mij ook heel goed voorstellen dat Nederlands één van de lastigste talen is om te leren. Maar ik vind dat wij ook een heel mooie taal hebben en door de voorbeelden in deze bundel te lezen kreeg ik daar ook dit keer een bevestiging van. Naast mooi is het ook leuk en grappig om over onder andere taalgeworstel te lezen en dat onze kleuters de taal soms beter door hebben dan wij, alleen hebben wij er weer wat moeilijks of onlogisch van gemaakt.

Voor iedereen die wat met taal heeft (is dat niet iedere lezer? ) kan ik dit boekje van harte aanbevelen!

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij

 

 

2 Comments

  1. Pingback: TBR -pile update juni | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018: top drie romans, verhalen en gedichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s