“duw me weg, hou me vast ” Vanessa Garden

0-nieuw-Duw-me-weg-houd-me-vast-original9789492585266/2018

Vanessa Garden, vertaling Olga Hoekstra, uitgeverij Dutch Venture Publishing

Voor het DVP-streetteam doe ik dit keer mee met de blogtour van “duw me weg , hou me vast”, een young adult contemporary.  Ik heb niet veel op met dit soort kreten achter een genre en ik moet zeggen dat ik mij afvroeg waarom een young adult contemporary anders zou zijn dan een gewone young adult. In beide zijn de personages jonge mensen die vaak zichzelf of de weg kwijt zijn, die worstelen met volwassen worden of met andere problematiek wat op hun pad komt. Wat mij opvalt is dat dit in negen van de tien boeken een ziekte is of problemen met ouderlijk gezag. In contemporary verhalen is de setting hedendaags en realistisch, het zou zich om de hoek kunnen afspelen. Dus iets wat de doelgroep zeker moet aanspreken.

In ‘duw me weg, hou me vast “maken we kennis met Ruby. Ruby is zeventien als ze haar moeder verliest omdat zij zelfmoord pleegt. Ze blijft achter met een vader die een alcoholprobleem heeft en een peuterbroertje. Haar beste vriend krijgt verkering en ook hem lijkt ze te verliezen. Op de dag dat haar moeder sterft ontmoet ze in een flits een jongen in de winkel waar ze een parttime baantje heeft. Hij blijkt tijdelijk in het dorp waar ze woont te verblijven en heeft een geheim wat hij niet aan haar wil vertellen. Hij maakt muziek maar als  hij op het podium staat ziet ze dat hij veel pijn heeft en baalt ze dat hij dit niet met haar wil of kan delen. Op het moment dat ze elkaar gevonden lijken te hebben raken ze elkaar weer kwijt. Byron (zoals haar jonge god heet) is er vandoor gegaan en Ruby besluit hem te zoeken. Via een “vermist” poster weet ze hem weer op te sporen en komt ze er achter waarom hij pijn heeft en wat zijn geheim is.

De titel is zeer goed gekozen bij het verhaal. De verhouding tussen Ruby en Byron is er één van elkaar aantrekken en weer wegduwen. Elkaar zoeken, vinden en weer verliezen. De cover doet wat romantisch aan maar ook een beetje mysterieus en stoer. Ook weer zeer passend, na het lezen begrijp je wel waarom.  Verder leest het boek lekker snel weg en kan je hem prima in je vakantiekoffer stoppen als tussendoortje voor wat ontspannen leesuurtjes.

Het spijt mij te moeten zeggen dat ik  het verhaal niet al te origineel vind en in het begin wat oppervlakkig is.  Het taalgebruik heeft in het begin voor mij ook wat irritatiepuntjes. Ruby beschrijft bepaalde gebeurtenissen op een wel heel oppervlakkige wijze. Het leuke vond ik wel dat ze als ze Byron ziet hem omschrijft als het “ de natte droom van elke kunstenaar- type” en net als ik bedenk dat als ze dat nog één keer zegt ik niet verder lees “zegt Ruby zelf” dat ze moet stoppen met het maken van die stomme opmerking. Mooi dacht ik, en verder… Helaas volgen er nog andere zeer puberale opmerkingen die misschien wel passend zijn bij een zeventienjarige maar die bij mij overkwamen alsof de schrijfster iets te populair wilde doen met haar woordkeuze.  Hierdoor werd ik afgeleid van het verhaal omdat ik mij irriteerde aan bepaalde omschrijvingen. Even dacht ik dat het mijn leeftijd wel zou zijn maar mijn dochter van vijftien (en veellezer) was het hier ook wel mee eens. De dingen die Ruby mee maakt zijn niet mis maar de schrijfster weet mij niet te raken, het komt niet bij mij binnen, wat ik jammer vind.

Als ik mijn persoonlijke “probleem” aangaande de woordkeuze naast mij neer leg hou ik dus een verhaal over met een niet al te origineel thema maar het is nu eenmaal een thema wat aanspreekt bij de doelgroep en als ik het door de ogen van de doelgroep zou bekijken zullen die het waarschijnlijk wel een fijn verhaal vinden.  De vertelwijze is verder vlot, zoals gezegd loopt het lekker en zit het plot ook goed in elkaar. Geen losse eindjes, een mooie afsluiting en prima leesvoer voor je vakantie! ( maar gewoon niet mijn  boek… )

Wil je de andere bijdrage van de blogtour volgen klik dan op deze link voor het overzicht van de deelnemers.
De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

 

1 Comment

  1. Pingback: TBR -pile update juni | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s