“Als ik mijn ogen sluit” Elizabeth Musser

als ik mijn ogen sluit9789029726894/ 2018

Elizabeth Musser, vertaling Hella Willering, uitgeverij Voorhoeve

Elizabeth Musser werkt als pastoraal begeleider van zendingswerkers. Ze schreef al eerder romans waarbij bemoediging een grote rol speelt. Als ik mijn ogen sluit is ook een roman waarbij geloof en hoop een grote rol spelen. Hoewel geschreven vanuit een christelijke invalshoek is het voor een lezer die dit geloof niet deelt zeker meer dan de moeite waard om op te pakken.  Een ontroerend verhaal met een bijzondere ontknoping.

Inhoud: Henry en Libby hebben een zoontje, Jason, van zes jaar oud. Hij heeft een ernstig hartdefect en moet binnenkort zijn vierde operatie ondergaan. De zorgkosten zijn torenhoog en Henry heeft een baan bij een drukkerij waar hij niet voldoende kan verdienen om deze kosten te kunnen betalen. Zonder dat zijn vrouw het weet  is hij in de voetsporen van zijn vader gestapt en klust hij bij als huurmoordenaar.  Hij krijgt de klus om Josephine Bourdillon, een bekend schrijfster, te vermoorden. Dit mislukt en zij ligt na de aanslag in coma in het ziekenhuis. De operatie van zijn zoon moet echter snel plaats vinden en Henry besluit zijn taak af te maken en gaat richting ziekenhuis om haar opnieuw te vermoorden in de hoop dat hij toch voor zijn klus betaald gaat worden. Hij ontmoet de familie van het slachtoffer maar kan niet bij de vrouw komen vanwege de bewaking. Dan blijkt hij echter wel betaald te zijn en kan de operatie voor zijn zoon doorgaan. Henry is opgelucht, bezorgd en staat voor een raadsel. Wie is zijn opdrachtgever en wie is die Josephine en wie wil zo’n mooi mens nu dood hebben?

Het verhaal wordt verteld vanuit de situatie van Henry en een ander deel vanuit dat van Josephine de schrijfster en haar familie. Door terugblikken naar de periode waarin Josephine opgroeide kom je er als lezer achter dat haar jeugd verre van makkelijk is geweest en ze al jaren kampte met depressies.  Ook wordt er geregeld gesproken over het “rampjaar” en langzaam komt je als lezer te weten wat er in dat jaar is gebeurd.

Door de verschillende perspectieven in het verhaal leer je de personages en hun achtergronden kennen. Het valt niet goed te praten dat Henry een huurmoordenaar is maar de reden waarom is heel triest. Hij doet er letterlijk alles aan om zijn zoontje te redden.  Als hij weer in de buurt probeert te komen van zijn slachtoffer gaat hij haar boeken lezen en deze roepen  vragen bij hem op.  Hij wil eigenlijk antwoorden hierop van de schrijfster zelf.  In het ziekenhuis gaan zijn twee werelden door elkaar lopen omdat zijn zoontje in het zelfde ziekenhuis terecht komt. De dochter van de schrijfster ontmoet Jason en Henry’s vrouw waardoor er lijntjes worden gespannen met af en toe bijzondere wendingen.

Ondanks dat mensen behoorlijk in de fout raken put de een hoop en moed uit zijn of haar geloof en ondanks dat blijven ze vertrouwen houden. Een mooi gegeven in een mooi jasje. Elizabeth Musser heeft een zeer prettige vertelstijl en weet alles mooi te benoemen. Het geloof speelt een behoorlijk rol in het verhaal,  maar is niet overdadig aanwezig. Juist door deze goed te doseren begrijp je waarom de karakters hier hun kracht uit kunnen putten. Verder weet de schrijfster de lezer lang in spanning te houden over wie de opdrachtgever van Henry is en krijgt het verhaal een mooie afsluiting.

Een psychologische roman met de nodige spanning en diepgang. Een mooi verhaal om je in te verliezen.

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij