“stukjes hemelblauw” Sue Durrant

stukjes hemelblauw met KB logo

De Schotse Sue Durrant volgde een opleiding tot schilderes maar wilde altijd schrijfster worden. Nu combineert zij het schrijven met schilderles geven aan kinderen. Stukjes hemelblauw is haar debuut. Het werd getipt door het DWDD-boekenpanel als een van de mooiste boeken die in oktober 2016 verscheen. In maart van dit jaar verscheen er een nieuwe druk met nieuwe cover en die mocht ik lezen voor Kinderboeken.

Stukjes hemelblauw gaat over de Zac ( Zackery) en Ira ( Miracle) die opgroeien zonder hun ouders. Ze verhuizen van het ene pleeggezin naar het andere tot ze zeven en negen jaar oud zijn en naar een kindertehuis worden gebracht. Huize Skilly in Londen waarvan Ira haar twijfels heeft over de directrice maar al snel gehecht raakt aan de bewoners en het personeel. Silas, de klusjesman en Hortense de verzorgster sluiten ze in hun hart. Ook met de meeste andere kinderen kunnen ze het wel vinden al worden sommige na verloop van tijd weer geplaatst in een pleeggezin. Omdat broer en zus samen willen blijven en al wat ouder zijn gaan ze er vanuit dat ze voor altijd in huize Skilly zullen blijven. Als ze dan een weekje op vakantie mogen bij een wat oudere lerares zijn ze verbaasd, verrast en vinden ze het maar wat spannend. Martha moet ook even wennen maar als snel blijkt dit het begin van een fijne tijd samen. Maar ze maken niet alleen leuke dingen mee er gebeurd ook iets heel ergs waardoor ze bang zijn dat Martha ze niet meer wil zien.

Het verhaal wordt vertelt vanuit Ira, ze houdt een dagboek bij en dat dagboek is wat de lezer leest. Tussen de tekst door vind je mooie illustraties van Katie Harnett. De titel slaat op een uitspraak van Ira tijdens een wandeling met Martha. Ze wandelen door een bos en als ze omhoog kijkt zegt ze “ik zie alleen maar stukjes hemelblauw”.

Dat mooie zinnetje treft eigenlijk het hele verhaal. Dat geluk in kleine dingen kan zitten.

De schrijfster heeft een goed beeld geschetst van het leventje van Zac en Ira. Over de belevenissen van het opgroeien in een kindertehuis, zonder vader of moeder. Dat het niet gewoon is dat je met je ouders op vakantie gaat en hoe moeilijk het is je te hechten aan andere die toch maar weg gaan of dat jij weer weg moet. Over vriendschap en vertrouwen.

Het verhaal is ontroerend, met grappige stukjes, spannende stukjes en zielige stukjes. Een verhaal met veel emoties en heerlijk om te lezen. Het leest ook lekker weg, de schrijfster weet met vlotte pen de lezer te boeien. Ongeacht je leeftijd. Dit is zeker een boek wat zowel voor jong als oud geschikt is en gewoon door iedereen gelezen zou moeten worden !

Titel: stukjes hemelblauw,  Sue Durrant, 9789030503750, Uitgeverij : Meis&Maas

Lees mijn recensie en andere leuke recensies op Nienke’s kinderboekenblog