“Max Kruimel deel 2: stank voor dank” Rachel Renée Russel

logo recensie max kruimel

Voor de Kinderboeken-site las ik dit keer “de avonturen van Max Kruimel: stank voor dank” van Rachel Renée Russel. Een graphic novel voor 9+ uitgegeven door de Fontein.

Enkele jaren geleden was daar “het dagboek van een loser” en een nieuwe trend was gezet in kinderboekenland. Graphicnovels voor 9+. Boeken met een harde kaft, grappige lettertypes in verschillende combinaties en veel illustraties. Het lettertype is bij voorkeur een letter die er geschreven uit ziet alsof men daadwerkelijk iemand zijn dagboek aan het lezen is. Het onderwerp is meestal een lastige situatie op school en/of thuis waarin de kinderen zich zouden kunnen herkennen. Weinig tekst, veel humor en veel leuke tekeningen waardoor zelfs de kinderen die niet graag lezen er plezier in krijgen.

Als reactie op de loser-boeken was daar de muts-serie van Russell en ook dit was een groot succes. Al snel volgende er andere (anti-) helden en nerds zich op in dit soort graphic-novels. Vernieuwend was het allang niet meer en van de meeste komt het origineel uit Amerika en de Amerikaanse highschool is toch wel wat anders dan het onderwijs in Nederland dus hoewel de doelgroep 9+ is (en qua niveau van het boek klopt dat wel) zijn de thema’s en achtergronden soms wat ver van ons Nederlandse bed. Maar ik denk dat de kinderen daar zelf wel door heen prikken…

Lees mijn hele recensie op Kinderboeken

31955976_10214553525529666_3786809515979046912_n-280x300