“Blackwell” Kevin Valgaeren

blackwell 9789401445825/2018

Kevin Valgaeren, uitgeverij Lannoo

Kevin Valgaeren won met  “de Ziener” de Schaduwprijs voor het spannendste Nederlandstalig debuut. Zijn derde roman,  de gothic novel/ bovennatuurlijke thriller  seance van deze schrijver haalde de shortlist van de Harland Award Romanprijs. Blackwell is zijn vierde roman.

Met Seance maakte ik kennis met het werk van deze schrijver en kon ik mij al onderdompelen in een mistig Londen van vervlogen tijden.  Blackwell speelt zich af in 1891 waarbij tijdens een mistige nacht met Pasen een schip tegen de klippen slaat in het vissersdorpje Whitby. Aan boord geen mens te bekennen. Jericho Blackwell,  vooraanstaand lid van de Society for Psychic Investigation and Education gaat samen met de zenuwachtige archivaris John Dawkins op onderzoek uit. Het schip ziet er uit of het al jaren geleden vergaan had moeten zijn en Blackwell komt er achter dat degene die aan aan boord was al zeker tweehonderd jaar dood had moeten zijn. Nadat het wrak op het strand is aangekomen volgen er een aantal gruwelijke moorden gerelateerd aan het wrak. Blackwell en Dawkins zetten alles op alles om de moordenaar te stoppen.

De uitstraling van de cover brengt bij de lezer al een speciale sfeer over waardoor je je al snel mee wilt laten voeren naar het vissersdorpje waar alle ellende begint. De schrijver heeft een zeer beeldende vertelstijl en je merkt dat hij de nodige research heeft gedaan. Door juist de feiten in deze fictie te verweven komt het verhaal nog meer bij je binnen.  Ook heeft de schrijver handig gebruik gemaakt van het feit dat Blackwell een dagboek vindt in het schip. Deze wordt vertaald en gelezen door de heren. Als lezer lees je met ze mee en door deze vorm kan de schrijver de hele geschiedenis van het schip kwijt aan de lezer op een prettige en pakkende manier. Het schip blijkt uiteraard een spookschip en de geesten rusten niet op hun lauweren. Tegen een spookachtig decor worden de moorden heel gruwelijk beschreven en wordt de horrorliefhebber op zijn wenken bedient maar wel in juiste porties waardoor de gruwel niet de overhand krijgt. Vragen die de lezer zich stelt worden stuk voor stuk beantwoord in een vlot verhaal, personages goed uitgewerkt en zonder langdradig te worden wordt er naar de clou toegewerkt.

Hoewel Blackwell een totaal ander en losstaand verhaal is is het wel leuk voor de lezers van zijn vorige boek Seance dat sommige namen uit dat verhaal in een flits even langskomen in dit verhaal. Ik vind dat soort knipoogjes altijd wel aardig voor de oplettende lezers.

Blackwell heeft alle ingrediënten voor een gothic novel en smaakt naar meer !

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij