“het geheim van een moeder ” Renita de Silva

geheim van een moeder9789022583401/2018

Renita de Silva, vertaling Titia Ram, uitgeverij Boekerij

Renita de Silva groeide op in het zuiden van India. Ze schrijft korte verhalen die in verschillende tijdschriften zijn gepubliceerd en inmiddels zes romans.  In de romans hebben liefde, familie en haar Indiase afkomst een grote rol. Net als in dit verhaal…

Inhoud: Tijdens haar zwangerschap verliest Jaya haar moeder maar juist door die zwangerschap heeft ze niet veel tijd om te rouwen. Bovendien vond ze haar moeder vaak maar afstandelijk en niet te begrijpen. Als haar pasgeboren zoontje echter aan wiegendood overlijd stort haar wereld in.  Ze bezoekt een therapeut die haar het advies geeft haar moeders spullen op te ruimen en tijd te nemen om te rouwen. Als ze haar moeders spullen doorzoekt stuit ze op twee dagboeken en wat oude foto’s gemaakt in India. Op de foto’s is een lachend klein jongetje te zien en op één foto staat hij met familie voor een groot landhuis. Deze foto’s plus de dagboeken van haar moeder roepen veel vragen bij haar op over haar verleden en dat van haar moeder. In de dagboeken neemt haar moeder haar mee naar India en ze besluit met haar partner daadwerkelijk er naar toe te reizen en bezoekt een ruïne, het voormalig landhuis. Daar ontmoet ze Kali, een oude vrouw, die ook in het dagboek van haar moeder voorkomt. Langzaam wordt het verhaal in de dagboeken voor haar werkelijkheid, familiegeheimen komen uit met een wel heel grote onthulling aan het einde van het verhaal. Een familiegeheim wat Jaya niet voor mogelijk had gehouden.

Het is even inkomen in dit verhaal. Verschillende personages komen aan het woord en die moet je even zien te plaatsen. Naast de verschillende personages is er ook nog het verspringen in de tijd, maar het mooie is hoe het de schrijfster lukt om dit allemaal zo te laten verlopen dat het een mooi geheel is en het verhaal soepel blijft lopen. Nergens raak je in verwarring ondanks deze tijdsprongen en verandering in perspectief. De personages raken met elkaar verweven, verhalen vallen op zijn plaats. Het is gewoon een heel mooi verhaal wat boeiend en beeldend verteld wordt.

Je voelt bijna de tropische en verstikkende warmte in de ruïne terwijl je het verhaal leest. Een wonderbaarlijke familiegeschiedenis, waarbij sommige personages gebukt gaan onder zware tradities en de buitenwacht en een ander zijn best doet daar onderuit te komen.

De vertelwijze is goed gevonden.Niet alleen door de dagelijkse gebeurtenissen van de personages te beleven maar ook mee te reizen naar vervlogen tijden door middel van de dagboekverhalen en de herinneringen van Kali. Kali is dementerend en leeft in het verleden waardoor je een nog beter beeld krijgt van de familiegeschiedenis.

Een mooie roman om je even in te verliezen en onder te dompelen in een heel andere wereld.

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij