“Deal? ” Johan Deseyn

DealCover_HR klein.jpg9789462420731

Johan Deseyn , uitgeverij Kramat

Deal? is alweer de twaalfde roman van Johan Deseyn (1959). Ik las al eerder de titel Dolmen van deze schrijver waar ik gemengde gevoelens over had. Nu ligt er dus wederom een dikke pil (van bijna 500 pagina’s) om besproken te worden.  Ik las het boek in één keer uit en het heeft mij weten flink weten te boeien.

Wij maken wat traag kennis met Cassius Dreschner, een matig schrijver die zijn horrorverhalen niet kan slijten. Degene die het lezen staan dichtbij hem en complimenteren hem omdat ze hem niet willen kwetsen. Van uitgeverijen hoort hij ronduit dat het niet in hun fonds past. Met andere woorden ze vinden het slecht.  Op een gegeven moment ontmoet hij Damarcus Bartholeon in zijn stamkroeg. Een aparte man die zijn verhalen wil lezen. Cassius stuurt hem drie verhalen op en ze spreken opnieuw af. Damarcus verkiest eerlijkheid boven aardig zijn en zegt dat zijn verhalen het lezen niet waard zijn, dat ze rammelen aan alle kanten maar… dat hij toch met hem in zee wil gaan. Hij zou Cassius genoeg stof geven tot het schrijven van goede verhalen en het enige wat hij hoeft te doen is ze op een speciale schrijfmachine te produceren. Cassius gaat akkoord al kan hij uiteraard de gevolgen van deze overeenkomst niet over zien.

Johan Deseyn is een schrijver die zijn tijd neemt om zijn verhaal te schrijven. In de proloog spreekt de schrijver de lezer aan dat hij een verhaal gaat vertellen wat eigenlijk niet vertelt mag worden. Dat wekt nieuwsgierigheid. Vervolgens, zoals ik al zei, stappen we in het kleine wereldje van Cassius. Dat gaat wat traag maar zijn dagelijkse ellende wordt onderbroken door korte horrorverhalen door hem geschreven. Het voordeel van deze vertelwijze is dat hij los kan in de korte verhalen qua horror en gruwel maar ook de ruimte in het lopende verhaal heeft om de personages te introduceren en uit te werken.
Het mooie is dat het wachten van de lezer wordt beloond (want eigenlijk doe je niets anders dan wachten) wanneer de geschreven verhalen hun connectie met het werkelijke verhaal en leven van Cassius laten zien. En dat die er is dat is op zeker !
Een gruwelijk lekker boek, een pittige kluif maar voor de liefhebber geen bezwaar!
Het is de hoogste tijd dat een groter publiek kennis maakt met de boeken van Deseyn.
De cover van het boek komt van de site van de uitgeverij.