” ik ben Vincent en ik ben niet bang” Enne Koens

9789024578610-ik-ben-vincent-en-ik-ben-niet-bang-l-LQ-f 9789024578610/2017

Enne Koens, uitgeverij L.S. Amsterdam

Enne Koens schrijft toneelstukken, liedjes en boeken voor alle leeftijden, maar meestal voor kinderen.  “ik ben Vincent en ik ben niet bang “, is in het najaar van 2017 verschenen en ik liep er pas vorige week tegen aan. Onbegrijpelijk dat ik dit juweeltje niet eerder was tegen gekomen. Wat een geweldig boek !

Inhoud / achterflap : Vincent is een angstige jongen. Voor Vincent is school net als survivallen: je weet nooit precies wanneer je welke ramp kunt verwachten, dus je kunt je maar beter goed voorbereiden. Hij kent het SAS Survival Handboek dan ook uit zijn hoofd. En hij heeft altijd een blikje met handige survivalspullen bij zich. Maar het ergste moet nog komen: schoolkamp. Hij heeft nog zeven dagen om zich voor te bereiden. Dan komt er een nieuw meisje bij hem in de klas, De Jas, en dat verandert alles…

De cover waar de titel afspringt sprak mij meteen aan. Ik lees momenteel veel boeken over dit onderwerp (angsten, pesten) en ben met name nieuwsgierig naar goede verhalen voor kinderen waar ze een stukje herkenbaarheid uit kunnen halen zodat de verhalen ze kunnen steunen.  Al geeft het stukje herkenning maar het idee dat ze niet alleen staan in hun angst is dat al mooi meegenomen.

In dit verhaal maken we kennis met Vincent die ik meteen al in mijn hart sloot. Zijn survivalstand breekt je hart maar geeft ook herkenning. Het is triest hoe gemeen kinderen kunnen zijn zonder ze echt beseffen hoeveel leed ze veroorzaken. Ook is het triest dat er geen volwassenen zijn die het herkennen of erkennen en er wat mee doen.

Naast dit heftige thema is het gelukkig geen mega zwaar boek geworden maar een heel ontroerend verhaal over een jongen die stoerder is dan hij denkt en een bijzondere vriendschap. Ik was inderdaad heel ontroerd en vooral bij de laatste regels, een verwijzing naar één van mijn favoriete liedjes, zat ik met een brok in mijn keel.