“hart van de ijsworm” Anne West

cover ijsworm9789402171518/2018

Anne West, uitgegeven in eigen beheer bij Brave New Books

Anne West is schrijft teksten in opdracht, geeft workshops maar bovenal ken ik haar als lezer van haar boeken. Ik las een aantal van haar (fantasy) kinderboeken zoals de vuurdraken en chicklits als achter de geraniums en lekker is dat !. Uiteenlopende verhalen die één ding gemeen hebben en dat is de prettige en vlotte vertelstijl van de schrijfster.  Ik was dan ook best benieuwd naar deze titel. Een fantasy verhaal voor volwassenen.

In “hart van de ijsworm” draait alles om magie en draken, moed en zelfvertrouwen, goed en kwaad en de liefde.  Asara is een onzekere jonge vrouw en één van de zeven magiërs die de IJslanden moet beschermen tegen de ijsdraken.  Asara blijkt echter haar opleiding tot magiër niet afgemaakt te hebben maar laat de mensen in de waan dat ze dat wel heeft gedaan.  Na jaren in het  koninklijk paleis van Wendaal een luxe leventje te hebben gehad komt haar bedrog uit. Yder valt namelijk het land uit en Wendaal kan niet door haar beschermt worden. Asara vlucht als enige overlevende weg  van het paleis.  Ze springt aan boord van het schip van ijswormvisser Jarl. Jarl haat magiërs en bovendien brengt een vrouw aan boord ongeluk dus zit niet op haar aanwezigheid te wachten. Echter mag ze wel mee. Er begint een gevaarlijke tocht over de zeeën van de IJslanden en Asara krijgt alle tijd om te piekeren over de aanval op Wendaal en waarom haar tegenstander de zinnen heeft gezet op de ijswormindustrie.  Een industrie die bedreigt lijkt door een virus onder de ijswormen.  Ze zal moeten samenwerken en niet alleen op zichzelf moeten vertrouwen om de strijd aan te gaan. Iets wat een extra uitdaging voor haar is.

De cover is apart en vind ik wel bij het verhaal passen. Het grootste deel speelt zich immers af op een schip en daar passen deze touwen wel bij. Op de achterzijde vind je de flaptekst, ongeveer als hierboven, het geeft je een kort beeld van het verhaal maar laat genoeg te raden over.  Helaas moet ik zeggen dat ik bij het openslaan van het boek een vrij klein en niet zo prettig leesbaar lettertype vond. Iets waardoor ik mij er toch wel even moest toe gaan zetten om te starten.  Ook de lay-out waarbij er af en toe zinnen inspringen aan het begin van de regel vond ik overbodig en niet zo prettig. Het geeft meer rust voor mij bij het lezen als dit niet zo is.

Het verhaal zelf is wat rommelig bij het begin. Veel personages, met soms wat moeizame namen, waarvan je  niet de tijd krijgt om ze te leren kennen of aan ze te wennen want het is wat chaotisch en voor je het weet zit Asara in een gevecht. Ze vlucht weg met een baby op haar arm die ze later aan een ander geeft maar die mij, als lezer, zich af liet vragen waar die is gebleven.  Pas aan het einde van het verhaal wordt de baby weer genoemd.  Aangekomen op het schip zijn blijkt het een lange reis te zijn. Asara heeft alle tijd om zich te bezinnen en er zijn dialogen tussen de vissers. Hier kabbelt het verhaal ook wat door om daarna weer vol in actie te gaan. Gelukkig hebben we dan wat meer over Asara geleerd en snap je een beetje haar reactie op de andere personages.  In het laatste stuk valt alles zo een beetje op zijn plaats . Thema’s als verslaving en macht, liefde en (zelf-) vertrouwen zijn redelijk goed uitgewerkt en het leuke is of het nu een fantasy verhaal is of niet deze thema’s zijn van alle tijden en werelden.

Anne West laat veel ruimte voor de dialogen maar een stuk minder voor de beeldvorming over. Al zit er niet veel regelmaat in. Soms wordt een figuur wel heel duidelijk omschreven en soms ook weer totaal niet. Hierdoor is het wat lastig om de omgeving te schetsen. Het is natuurlijk fijn als je als lezer je eigen fantasie kan gebruiken maar een beetje sturing van het verhaal vind ik wel fijn.  De opzet van het verhaal vind ik goed, ik denk dat het wel wat meer de diepte in kan gaan. Daar het open einde van dit verhaal hoop ik dat het in het vervolg wordt opgepakt.

Kortom een prettige kennismaking met Asara maar er valt nog veel  meer te ontdekken in haar wereld in een nieuw boek.

2 Comments

  1. Pingback: TBR April… | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018: horror, fantasy, science-fiction | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s