” Wat als alles een complot is? ” Erwin Troost

troosyt 9789463383097/ 2018

Erwin Troost, uitgeverij Aspekt

Erwin Troost (1972),dichter, zanger en schrijver, schreef zijn eerste gedicht toen hij 15 jaar oud was. In 1996 zou echter pas zijn eerste boek verschijnen met de titel “ik heb nooit beloofd een held te zijn“. In 1994 won hij de prijs voor beste podiumdichter en trad hij op met o.a. Armand.  Er verschenen meerdere boeken van zijn had met onder andere verzameling van zijn werk. Deze bundel heeft een prettige kritische kijk op het leven en kan ik iedereen van harte aanbevelen!

Achterflap/inhoud: Toen je geboren werd had je geen geloof, culturele achtergrond, kennis of taal. Je kroop naakt in het rond en dat deed je niets. Er was geen plaats voor schaamte. De bomen en bloemen herkende je niet, maar de kleuren waren mooi. En zo groeide je op en leerde van je buren, familie en kennissen. Er volgden andere kinderen die je leuk ging vinden, je bent vijf jaar oud en gaat naar school. Je leert je creatieve brein ontwikkelen. Dan ben je zeven en krijg je jou eerste boeken met informatie, religie en dan verandert jou leven, maar als je in een ander dorp, stad of land was geboren dan had je een ander boek gelezen. Je geloof, informatie en taal zou anders zijn geweest. Kijk naar jouw buurman, dit boek naast een ander boek in de kast en hoe groot het verschil is. En stel jezelf de vraag: wat is er dan eigenlijk waar in mijn leven?

“wat als alles een complot is” heeft een aparte cover. Door de eenvoud kan het je afstoten of juist aantrekken maar het is wel een cover die er uit springt net als de inhoud.  In een flink aantal korte verhalen worden zaken niet langer voor lief genomen maar met flinke kritiek neergehaald.  Als voorbeeld het feit dat de mens verslaafd is aan de techniek en wij ons daar enorm door laten leiden ( of is het lijden) en zo het echte sociale contact kwijt zijn geraakt. Dat al die zogenaamde vooruitgang ons juist a-sociaal maakt en achteruit laat gaan.

De schrijver kijkt terug op wat hij meegemaakt heeft in zijn leven en aangezien we in dezelfde periode zijn opgegroeid zijn sommige zaken erg herkenbaar.  Hij heeft een vlotte pen en met het nodige sarcasme ga je gewoon met een grote grijns door het boek heen.  Het is vermakelijk maar toch zet het je af en toe aan het denken… Niet dat ik zo paronoide ben geworden en denk dat alles een complot is maar wel dat de mens het zichzelf af en toe flink moeilijk maakt en een beetje de weg is kwijt geraakt. Met name over het zelf nadenken…

” Wat als alles een complot is? ” is een bundel die je niet weg kunt leggen omdat hij gewoon uit moet en ook al blijf je met die vraag zitten heb je je prima vermaakt met een heerlijk boek !

De cover en de inhoud komt van de site van de uitgeverij.

2 Comments

  1. Pingback: TBR April… | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018: Biografie/geschiedenis/ Mens&Maatschappij/ gezondheid | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s