AVG gedoe

Het zal niemand zijn ontgaan dat er een hoop AVG gedoe is in bloggersland. Wat voor de meeste van ons een leuke hobby is of soms een verlengstuk van je dagboek heeft nu een donker wolkje boven het hoofd wat AVG heet.

Op 25 mei 2018 treedt de nieuwe privacywetgeving in werking: de AVG : de Algemene Vordering Gegevensbescherming.  Dit is een nieuwe wet ter bescherming van de persoonsgegevens van iedereen binnen de Europese Unie.

Deze wet geeft je meer controle over je gegevens en geeft je meer rechten aangaande je gegevens.  Zo heb je het recht data in te zien die een bedrijf over je verzameld. Je hebt het recht je gegevens te laten wisssen en je moet specifiek toestemming geven voor bijvoorbeeld nieuwsbrieven.  En uiteraard alleen met jouw expliciete toestemming mag jouw data met een andere partij gedeeld worden.

Heel mooi en goed dat zo’n wetgeving er is. En zeg nu zelf wat heeft het voor nut om je geboortedatum te vragen als je online een paar schoenen wilt kopen? Dus voor bedrijven en instellingen is het zeker niet verkeerd dat ze even pas op de plaats moeten maken. Belangrijkste is ook dat mensen zelf weten dat ze de keuze hebben om gegevens achter te laten, wat voor gegevens en voor wie.

Wat is dan je probleem? Persoonlijk heb ik hier dus totaal geen probleem mee. Maar als digibeet ben ik de afgelopen om de oren geslagen met termen als verwerkingsovereenkomsten, disclaimers, privacystatements, cookies, analystics en ga zo maar door. Ik ben dus totaal niet handig op computergebied en heb daarom gekozen voor een gratis blog onder wordpress.com. Alle gegevens die jullie achterlaten (bijvoorbeeld een mailadres om mijn blog te volgen) gaat ook via wordpress dus had ik het idee dat ik zelf dus niet veel hoef te doen aan dat privacy gebeuren.

Na het lezen echter van het blog van Rules by Rosita en die van Charlotte’s Law blijkt dat je ook al bij het alleen al kunnen laten plaatsen van een reactie op je blog je verplicht bent een privacy verklaring op je blog te hebben om elke lezer te laten weten dat je gegevens verzameld en uiteraard waarom en hoelang.

Even overwoog ik , net als enkele  andere bloggers, om te stoppen met mijn blog. Het is immers een hobby en het moet wel leuk blijven.  Er waren zelfs al sites uit de lucht dus verwacht je dat het een heel moeizaam verhaal is om toe te passen op je eigen blog.  Vooral als die bovengenoemde termen je bereiken waarvan jezelf niet eens bij alles weet wat het is en of wordpress daar aan doet.

Nu had ik de luxe als digibeet dat veel bloggers mij voor zijn gegaan om het een en ander uit te zoeken zodat ik na het lezen van heel, heel veel andere privacy verklaringen er achter kwam wat er in moest staan. Bij deze dus mijn dank aan al die bloggers die wel handig zijn op internet en die mij ook via Twitter heel veel tips gegeven hebben.  Dat is dan ook weer de kracht van het internet en vooral ook van medebloggers die je willen helpen om door die bomen het bos nog te zien!

 

 

 

7 Comments

  1. Oh, ik ga eens moeten opzoeken of dat in België ook verplicht is. Ik krijg hier inderdaad een hele hoop nieuwsbrieven over aanpassingen bij profielen (Facebook, Twitter, … ) maar had er nog niet bij stilgestaan dat er voor bloggers ook iets zou kunnen veranderen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s