“een schitterende chaos” Claire Christian

schitternede chaos9789047710233/2018

Claire Christian, vertaling Lydia Meeder & Barbara Zuurbier, uitgeverij Lemniscaat

Claire Christian is schrijfster , blogster en maakt theater. Ze is een internationaal gevierd toneelschrijver.  Deze roman is haar Young adult debuut en hiervoor ontving ze in 2016 de Text Prize for Young Adult & Children’s Writing. Nu kunnen wij gaan genieten van dit mooie verhaal. Wat dat is het zeker !

Het verhaal gaat over Ava en Gideon, twee totaal verschillende personages wiens pad elkaar kruisen en een bijzondere vriendschap ontstaat.   Ava is boos op alles en iedereen nadat haar beste vriendin Kelly zelfmoord heeft gepleegd.  Ze kan bijna nergens haar draai meer vinden alleen Kelly’s broer Lincoln kan haar troost geven.  Ook werkt ze in Magic Kebab een simpele eettent waar ze nog een beetje kan functioneren en het contact met de wereld nog niet kwijt raakt. Gideon is dat wereldse contact ook behoorlijk kwijt. Hij heeft last van paniekaanvallen en  krijgt professionele hulp . Omdat hij daardoor inziet niet altijd op zijn kamer te kunnen zitten solliciteert hij bij de Magic Kebab en zo komen deze twee personen elkaar tegen. In eerste instantie is er wederzijdse tolerantie maar geen contact. Vervolgens ontstaat er een veilige briefwisseling het begin van  een vriendschap.

Het verhaal lees je vanuit twee perspectieven, die van Ava en die van Gideon. De namen staan boven de hoofdstukken al zou er geen verwarring zijn als dit niet zo zou zijn omdat het verhaal gewoon lekker loopt en er geen onduidelijkheden zijn.
De cover is net zo schitterend als de titel.  Later in het verhaal snap je waarom voor deze afbeelding is gekozen en valt ook de titel op zijn plaats.  En ze passen zo goed bij het verhaal. Over de gouden lijntjes ga ik niks verklappen maar de chaos slaat op een stukje wat waar staat  ” het leven is een grote chaos. Maar allemachtig, wat kan die schitterend zijn” . ( quote uit boek ). Zo een  mooie zin, en zo waar…

Dit is gewoon zo een heerlijk verhaal dat iedereen het gewoon moet lezen.  Het geworstel van de personages met hun eigen gevoelens en de gevoelens voor elkaar, de strijd met de buitenwacht, het gewone leven wat in hun ogen gewoon bizar genoeg doorgaat en waarbij iedereen zich druk lijkt te maken over de meest eenvoudige dingen terwijl voor Ava en Gideon heel andere prioriteiten zijn.  Prioriteiten die best heftig zijn. Rouwverwerking, psychische problemen het is niet niks. Maar de schrijfster weet niet alleen deze gevoelens levensecht te beschrijven maar doet dit ook met de nodige humor waardoor je op een luchtige manier door het boek vliegt en de personages in je hart sluit.

Ik zeg niets meer, ga het gewoon lezen…

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

 

 

 

 

 

 

 

3 Comments

  1. Pingback: TBR April… | conniesboekkies

  2. Pingback: ” The Friday Five: Welke boeken zou je nomineren voor het Beste Boek voor Jongeren? | conniesboekkies

  3. Pingback: The Friday Five: zomerlezen… | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s