” schaduwzus ” Bert Kaag

schaduwzus 979463384001/2018

Bert Kaag, uitgeverij Aspekt

Bert Kaag (1955) is auteur van vele toneelstukken en theaterproducties en romans.  “schaduwzus” is mijn kennismaking met zijn werk.

In het verhaal raakt de dochter van psycholoog Holger van der Zanden op dertienjarige leeftijd in coma nadat iemand haar van de fiets duwt. Holger gaat op zoek naar de dader en feiten, waanbeelden en illusies vind hij op zijn pad. De verwerking van de dood van zijn verdronken zus komt weer in volle hevigheid terug.

Je moet nooit uit gaan van het eerste gezicht maar toen ik deze cover zag wist ik meteen dat ik dit verhaal wilde lezen. Met de afbeelding van een hand in de mist kan je alle kanten op en op de een of ander manier sprak het mij aan. De tekst op de achterflap geeft je net genoeg informatie om nieuwsgierig het verhaal in te stappen. Daar hou ik wel van, soms staat er zoveel dat de inhoud je niet meer kan verrassen.

De schrijfstijl van Bert Kaag is mooi en origineel. Hij heeft soms heel mooie zinnen die je dan opnieuw wilt lezen. Sommige zullen het wat ‘wollig ‘noemen maar wel in de positieve variant. Naast mooi taalgebruik loopt het verhaal goed. De opbouw is goed en het leest lekker weg. De herinneringen aan vroeger van de hoofdpersoon en zijn verwerkingsproces worden goed weergegeven. Je krijgt echt het idee dat je de gevoelens van de hoofdpersoon kunt aanvoelen en in zijn hoofd kunt kijken zodat je zijn reactie kunt plaatsen.  De gebeurtenissen zijn uiteraard voor het hele gezin ingrijpend en ieder gaat er op zijn/haar eigen manier mee om.  Hierdoor zijn er uiteraard botsingen die niet uit de weg zijn gegaan door de schrijver. Het verhaal op zich van de dochter die valt, in coma raakt en de verwerking van de dood van de zus van de hoofdpersoon zijn op zich al heftig genoeg maar door aan de val een misdadige draai te geven is er ook nog de nodige spanning van het (politie-) onderzoek naar de dader die je als lezer net even wat meer geeft.

Ik vind schaduwzus een mooi en spannende roman die zeker veel lezers zal aanspreken.

 

Met dank aan uitgeverij Aspekt voor het toezenden van het recensie exemplaar. De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

 

 

 

1 Comment

  1. Pingback: Het beste van 2018: top drie romans, verhalen en gedichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s