” over pestkoppen en een kartonnen doos” Marina Theunissen

cover pestkoppen klein 9789462420823/2018

Marina Theunissen, uitgeverij Kramat

Marina Theunissen (1946) was voor zij fulltime ging schrijven kleuterjuf.  In 2010 verscheen haar eerste jeugdverhaal.  Naast jeugdboeken heeft ze ook Young Adults op haar naam staan.  Ik ken haar dan ook van de titels Fairytale Phoenix en Fairytale Lacrima.

over pestkoppen en een kartonnen doos ” is een verhaal over vriendschap, verliefdheid, pesten en dierenmishandeling. Een hoop heftige thema’s in een jeugdboek voor kinderen vanaf ongeveer 12 jaar.

De hoofdpersoon is Maite. Zij  baalt dat ze moet verhuizen. Haar vader is zijn baan kwijt en daardoor een burn-out, ook  ze moeten hun luxe huis en leventje inwisselen voor een nieuw bestaan in een klein dorp en een oude boerderij. Haar jongere broertje ziet het als een avontuur maar zij vind het maar eng, spannend en ongemakkelijk om opnieuw te moeten beginnen. Al vanaf de eerste schooldag is zij het slachtoffer van de pesterijen van een drietal jongens. Dit escaleert op een gegeven moment zo erg waardoor er  een hele omslag op school plaats zal vinden.  Na deze omslag vindt haar vader een kartonnen doos met een wel heel bijzondere inhoud… hier vind ook een omslag plaats in het verhaal omdat Maite dan in een heel ander avontuur terecht komt.

De cover is apart en origineel, het geeft een beeld van een spannend verhaal en past goed bij het verhaal. De cover is gemaakt door Kyara Biesmans. Zij is ook verantwoordelijk voor de illustraties in het verhaal. Deze zijn in zwart/wit maar hoewel het mooie illustraties zijn vind ik het geen meerwaarde aan het verhaal, misschien omdat het er ook niet zoveel zijn.

Het is Marina Theunissen gelukt om twee heel verschillende verhalen in één verhaal te vertellen.  Ten eerste het verhaal over het pesten op school en later het avontuur met de broodfokker en de mishandelde honden. De verhalen worden op een goede manier met elkaar verbonden zodat het een goed geheel wordt en het leuke is dat de personages ook met elkaar verbonden raken door het avontuur wat ze beleven.

Beide thema’s, het pesten en de dierenmishandeling, zijn vrij heftig maar zijn wel onderwerpen die spelen en ook bij jongere kinderen leven. Hierdoor zal het zeker aanspreken bij de doelgroep.  De schrijfstijl past hier ook prima bij. Door de spanning in het verhaal zullen ook kinderen die wat minder vaak lezen gepakt worden door het verhaal. Ik had wel een kleine kanttekening over hoe school reageert op de pesterijen in het boek, vooral de reactie na de escalatie vond ik niet realistisch maar dat is een detail wat de jeugdige lezers waarschijnlijk niet op zal vallen.  Dit terzijde is het een spannend en goed jeugdboek!

Met dank aan uitgeverij Kramat voor het recensie exemplaar. De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

 

 

 

 

 

3 Comments

  1. Pingback: TBR April… | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018: kinderboeken, jeugboeken, jeugdthrillers | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s