“de stem” Suzanna Esther

template-2-23201611513956337-large9789492221940/2018

Suzanna Esther is auteur en columniste, heeft een passie voor taal  en volgde de studie Literatuurwetenschappen en Psychologie. Sinds 2015 schrijft ze columns en eerder verscheen van haar hand de novelle “wervelstof”.

Achterflap: Maarten Brugman is een wat sullige, ingedutte en gescheiden man die op een bepaald ogenblik een stem gaat horen die hem de weg wijst richting een minder saai bestaan. Hij wil in eerste instantie niets weten van de Stem, maar wanneer hij merkt dat de Stem hem adviezen geeft waar hij daadwerkelijk iets aan heeft, accepteert hij de Stem en geeft haar zelfs een naam: Amélie. Amélie geeft hem op geestige wijze onder meer advies over hoe hij zijn aantrekkelijke leidinggevende Lisa mogelijk zou kunnen veroveren. Lisa krijgt van haar baas een voorstel voor een nieuw project; een project dat in de relationele sfeer grote veranderingen met zich meebrengt.

Het onderwerp van het boek spreekt tot de verbeelding dus dit was wel een boek wat ik zou willen lezen. Na een zeer beknopte proloog die wel zeer nadelig is voor iemand volgen er 48 korte hoofdstukjes en een nog kortere epiloog die het geheel goed afsluit. De hoofdstukken zijn genummerd en hebben als titel de naam van het personage die de hoofdrol in dat stukje speelt. Alleen de hoofdstukken van/over Maarten zijn in de ik-persoon geschreven .

Gezien de tekst op de achterflap en dat zijn verhaal in de ik-persoon is geschreven verwacht je dat hij de hoofdrol speelt in het verhaal maar andere figuren spelen een evenredig grote rol. Dit zijn Lisa ( collega van Maarten), Hans ( baas van Maarten en Lisa),  Barbara ( vrouw van Hans)  en Erik ( kunstenaar ).  Alle karakters zijn op de een of andere manier met elkaar en Maarten verbonden, soms op een manier die je niet verwacht of waarbij het net even lijkt dat toeval een wel heel grote rol speelt.

Het verhaal is origineel en zeer vermakelijk. De stem die Maarten te pas en te onpas van adviezen voorziet en op zijn tijd behoorlijk irritant is voor Maarten lijkt toch wel het beste met hem voor te hebben.  Maar zoals gezegd ik had een wat grotere rol voor Maarten en zeker voor de stem verwacht.

Het is de schrijfster wel gelukt mij te boeien met haar verhaal. Het is mooi hoe de personages met elkaar verbonden zijn / raken en het thrillerelement  is mooi uitgewerkt. Wat er precies in de proloog is gebeurt en met wie daar is een wat lange aanloop naar nodig maar omdat het verhaal heerlijk vlot leest maakt dat niet uit en de puzzelstukjes vallen vanzelf op zijn plaats.

Naast dit stukje spanning is het ook vermakelijk te lezen hoe de personages  soms in vreemde situaties komen en hierdoor ook de nodige invloed op de anderen hebben.

Een smakelijk web met intriges wat heerlijk weg leest !

 

De achterflap tekst is overgenomen van het boek.  De informatie over de schrijfster komt van de site van de uitgeverij.  De afbeelding van de cover komt van de site van Suzanna  Eshter.

 

1 Comment

  1. Pingback: Het beste van 2018: top drie romans, verhalen en gedichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s