” Varg Veum : de vrouw in de koelkast ” Gunnar Staalesen

Omslag-De Vrouw In De Koelkast-VargVeum-Gunnar Staalesen-LR (1)9789460683862/2018

Gunnar Staalesen, vertaling Annemarie Smit, uitgeverij Marmer

Gunnar Staalesen is een Noorse bestsellerauteur en schreef al tientallen thrillers. Hij is vooral bekend geworden door zijn verhalen met privédetective  Varg Veum in de hoofdrol.  De gelijknamige televisieserie is in Nederland en Vlaanderen  uitgezonden. Staalesen debuteerde in 1977 met zijn eerste boek over Varg Veum, er zouden er veel volgen.

Privédetective Varg Veum dankt zijn bijzondere naam aan zijn vader die nogal een zwak had voor de Scandinavische mythologie. Varg is oud Noors en komt van “varg i veum ” dat ongewenste vreemdeling betekent.  Een andere betekenis voor Varg is wolf.  Zo is zijn naam op zijn lijf geschreven maar als hij zich moet voorstellen kijken mensen wel op vanwege  zijn aparte naam. Iets waar hij mee heeft leren leven.  Varg Veum is woonachtig in Bergen, Noorwegen.  Het verhaal speelt zich af in 1981.  Handig voor de lezer om te weten omdat je je anders af gaat vragen waarom iemand bijvoorbeeld rent naar een telefooncel ( toen had je die nog in plaats van mobiele telefoons).  Zonder die wetenschap zouden er elementen in zitten dus die je niet kunt plaatsen of mateloos kunnen storen dan wel ouderwets kunnen overkomen.  Ook een verwijzing naar Ronald Reagan kan de wat jongere lezer misschien niet plaatsen.

In   ‘ de vrouw in de koelkast’ krijgt Varg Veum een vermissingszaak aangeboden. Wat een eenvoudige verdwijning lijkt,  van een zoon die normaliter zijn moeder laat weten wanneer hij verlof heeft van zijn werk op een olieboorplatform,  draait uit op een moordzaak waar meerdere lijken,  achtervolgingen, ontvoeringen en vechtpartijen voorbij komen.  De onderwereld van Stavanger, waar het verhaal zich grotendeels afspeelt, blijkt een grote rol te spelen van een noodlottig gebeuren met de vermiste hoofdpersoon die Varg Veum moet opsporen.

Het verhaal gaat langzaam van start met veel oog voor detail. Eenvoudige situaties worden tot in de puntjes beschreven.  Qua tempo waan je  je in een aflevering van Baantjer.  Tot een wending in het verhaal de lezer mee neemt in een sneller tempo en er veel meer gaat gebeuren dan je zou verwachten. Gelukkig wel , want anders zou je bij het begin je conclusie al getrokken hebben over waar de vermiste persoon  is gebleven en wie daar verantwoordelijk voor is.  Doordat er tijdens het onderzoek nog twee andere mensen dood worden aangetroffen en weer anderen verdwenen lijken te zijn blijkt de puzzel toch wat meer stukjes te hebben waardoor de oplossing nog even op zich laat wachten en dat is voor de lezer wel zo prettig.

De schrijfstijl van Staalesen is prettig. Hij heeft zoals eerder gezegd een beeldende manier van vertellen. Hij heeft een detective verhaal neer weten te zetten zoals je dat mag verwachten.  Vanuit het perspectief van Varg Veum zien we de wereld door zijn eigen ogen en gedachtegang.  Soms is hij door zijn koppigheid niet al te slim bezig maar dat siert hem wel en maakt dit personage menselijk. Er komen aardig wat personages langs in het verhaal maar deze worden goed geïntroduceerd en hebben allemaal deel aan het verhaal.  De verhoudingen tussen sommige van hen worden in de loop van het verhaal duidelijk en zijn goed gedoseerd. Het verhaal is goed te volgen en de spanningsopbouw prima.

Ik vond het verhaal een prettige kennismaking met deze privédetective en ben benieuwd naar andere verhalen over hem.

 

De afbeelding van de cover komt van het persbericht van uitgeverij Marmer, met dank aan de uitgeverij dat ik het boek vooruit mocht lezen en mijn recensie kon plaatsen op de dag van uitgifte.

 

 

2 Comments

  1. Pingback: Maart voorbij | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018 : top drie thrillers | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s