Leesclub voor twee: Veronique en ik lazen “Gais” van Dick Witte

20180314_144914 9789463383875/2018

Dick Witte , uitgeverij Aspekt

Veronique en ik lazen allebei het boek van “Gais” van Dick Witte en bespraken dit weer in een leesclub voor twee!

Over de schrijver:  Dick Witte ( 1951) is schrijver/ journalist en meerdere boeken geschreven. Eind jaren zeventig woonde hij in Friesland en leerde daar Gais kennen. Hij heeft, ook na zijn verhuizing naar Tilburg contact met haar gehouden. Het boek ” Gais” werd eerder uitgegeven door de Fries Pers en was in 2015, met vijf drukgangen, het best verkocht boek bij deze uitgeverij.

Over ” Gais” : Gais Meinsma speelde een rol in het boek van Geert Mak ” Hoe God verdween uit Jorwerd”. Hierdoor raakte ze bekend bij een groot publiek.Het verhaal neemt ons mee naar haar jeugd voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog en de periode hierna. Dat ze niet mocht doorleren maar dit op latere leeftijd toch ging doen. Hoe ze als eerste in het dorp als vrouw een betaalde baan in maatschappelijk werk had. Een feministe die veel mee heeft gemaakt in voor- en tegenspoed.

Hoe vind je de cover van het boek? Past deze bij het verhaal?   

V: De cover gaf me een nostalgisch gevoel. Door de foto krijgt het verhaal letterlijk een gezicht. Het maakt het persoonlijker.

C:  De cover straalt de sfeer uit van de periode van de Tweede Wereldoorlog,  die associatie kreeg ik. Die periode was was heel belangrijk in haar opvoeding en haar weg naar volwassenheid. Dus in die zin goed gekozen.
Wat vind je van de tekst op de achterkant? Is dit voldoende? En maakt het je nieuwsgierig?

V: Ik vond de tekst ook erg veel en de nadruk werd inderdaad gelegd op de Tweede Wereldoorlog. Maar eigenlijk wordt haar hele leven verteld. En dan klopt het beeld dat geschetst wordt op de achterkant niet. Het had inderdaad ook beknopter gekund. Ik was wel nieuwsgierig naar het verhaal van Gais.

C:  De tekst op de achterzijde vond ik eigenlijk iets te veel en ook de nadruk op de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor had ik een boek verwacht wat zich meer in deze periode zou afspelen of dat er meer details zouden zijn over die periode. Na het lezen van het boek bleek het net zoveel plaats gekregen te hebben als in de hele geschiedenis van haar leven. De tekst had van mij dus wat beknopter gemogen het maakte mij niet nieuwsgierig maar gaf mij eerder een ander beeld over de inhoud.

 Sommige stukken in het boek zijn schuingedrukt. Dit zijn quotes van Gais. De quotes worden afgewisseld met een beschrijving van Dick Witte. Hoe vind je deze opzet? Hebben de quotes meerwaarde?
   

V: Ik vond dit een geslaagde opzet. Hierdoor was het geen ‘normaal’ verhaal over het leven van iemand. De afwisseling vond ik erg fijn. Het was alsof Gais haar eigen verhaal vertelde.
C: Ik vond dit een goede opzet. De quotes hadden voor mij zeker meerwaarde. Het maakte het boek persoonlijker en je kreeg een beter beeld van Gais zelf. Zonder deze quotes had het een zoveelste geschiedenisboekje geworden en nu was het een heel mooi persoonlijk verhaal wat bij de lezer binnen kwam.
Gais is een waargebeurd verhaal. Vind je waargebeurde verhalen leuk om te lezen? Of lees je liever fictie? En waarom? 

V: Ik merk dat ik steeds meer non-fictie ga lezen. Ik ben gek op geschiedenis en de combinatie met een bepaald persoon uit een andere tijd, vind ik heerlijk. Ik heb het idee dat waargebeurde verhalen harder binnenkomen. De afwisseling tussen fictie en non-fictie vind ik erg fijn. Hierdoor kan ik eens wegdromen in een fantasie-wereld in een fantasy-boek en de keiharde waarheid komt binnen bij een non-fictieboek.

C: Ik lees zowel fictie als non-fictie. Juist die afwisseling maakt voor mij het lezen leuk. Ik lees vaak en graag waargebeurde verhalen en hou van geschiedenis. Bij waargebeurde verhalen krijg je als lezer extra emoties mee en daarnaast vind ik het interessant om te weten hoe (gewone) mensen in bepaalde tijden leefden en hoe ze omgingen met bepaalde situaties.
Hoe vind je het verhaal zelf? Loopt het verhaal lekker, leest het prettig?

V: Het verhaal is heel inspirerend. Je leert in een korte tijd Gais kennen. Alles is een geheel.

C: Het verhaal leest lekker weg, de geschiedenis en quotes lopen goed in elkaar over. Het is een mooi geheel en geeft een goed beeld van het leven van Gais.

 

 Is  er iets wat je gemist hebt in het verhaal of zou je iets weg willen laten?

 V:  de achterflap misschien. Verder eigenlijk niet.

C: Nee niet specifiek , misschien tekst op achterflap aan passen

 

Zou je het boek aanraden aan anderen? En waarom?

 V: Gais is een boek over een krachtige powervrouw, die leefde in een andere tijd. Als je geïnteresseerd bent in een biografie over een geëmancipeerde vrouw, dan is dit zeker een aanrader. Ook als je van geschiedenis houdt, is dit zeker een aanrader, want je krijgt ook een goed beeld van de vorige eeuw.

C: Als je liefhebber bent van biografieën of als je meer wilt weten over het leven van een strijdbare vrouw (zowel privé als daarbuiten), over hoe emancipatie op het platteland verliep, is het zeker een aanrader.
Onze mening over het verhaal :

V: Gais is een inspirerend verhaal over een krachtige vrouw.

C: Gais is niet alleen het verhaal over één sterke vrouw maar een stuk Nederlandse geschiedenis. Het is knap hoe de schrijver zo’n mooi levensverhaal vol details weet weer te geven in zo’n beknopt boek.

Lees de recensies van Veronique en mij over het boek op onze blogs

 

 

4 Comments

  1. Pingback: Leesclub voor twee: Gais - Dick Witte - Veronique's Boekenhoekje

  2. Pingback: Maart voorbij | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s