“Nick Cave: Mercy on Me ” Reinhard Kleist”

NICK-CAVE-cover-226x300.jpg9789492117762/2017

Richard Kleist, vertaling Joost Pollmann, Scratchbooks uitgeverij

Reinhard Kleist (1970) is een Duitse stripmaker en illustrator.  Reinhard Kleist studeerde grafische vormgeving in Munster en werkt en woont sinds 1996 in Berlijn. Behalve strips maakt hij ook boekillustraties en platenhoezen. Kleist is vooral bekend om zijn stripbiografieën van onder andere bokser Harry Haft, Fidel Castro en Johnny Cash. Nick Cave: Mercy on Me is eind vorig jaar verschenen bij Scratchbooks uitgeverij.

Achterflap:”  Reinhard Kleist heeft wederom de conventies van de graphic novel getart met deze angstaanjagende samensmelting van Cave-songs, biografische halve waarheden en verrukkelijke hersenspinsels, waarmee hij de complexe, indrukwekkende en volstrekt bizarre reis door de Wereld van Cave heeft gecreëerd. Dit boek komt dichter bij de waarheid dan elke andere biografie, zoveel is zeker.”

Nick Cave is schrijver, dichter, zanger, muzikant en acteur. Dit boek neemt je mee op reis door het leven en werk van één van de grootste rocksterren ter wereld. Vanaf de eerste stappen op het podium tot de ster die hij nu is. Over muziek, het schrijverschap, de kunst, de punkscéne, maar ook de seks&drugs&rock’roll .

Ik wil mij geen die-hard Nick Cave- fan noemen maar ik kan zijn muziek zeker waarderen, vooral de ‘murderballads’ worden hier nog regelmatig gedraaid. Verder vind ik sommige van zijn teksten geweldig en heb ik met plezier een roman van hem gelezen. Die roman koos ik bewust omdat Nick Cave het had geschreven en dat was mij niet tegen gevallen. Omdat  het ook wel iemand is die tot de verbeelding spreekt en ik een mooie graphic novel zeker kan waarderen moest en zou ik dit boek hebben toen ik het voorbij zag komen op sociale media. Dankzij mijn boekhandelaar had ik het twee dagen later voor mijn neus liggen en ik was benieuwd of ik kon gaan genieten of niet.

Vanaf de eerste pagina  wist Kleist mij te raken met zijn illustraties. Wat kan die man tekenen zeg ! Zijn personages spatten van de pagina’s af en de bijzondere sfeer die ik ook vind in de muziek van Nick Cave zit ook in het boek.  Als je kennis hebt van zijn songs haal je dat ook uit het verhaal en hoor je de muziek in gedachten ( later de cd er bij aangezet, geeft een extra beleving). Ook een vleugje jeugdsentiment meegepikt gedurende het verhaal. Kortom het was genieten van de eerste tot laatste pagina die al veel te snel kwam.  Het leent zich heerlijk om meerdere malen door te bladeren en elke keer weer meer te halen uit de mooie zwart/wit illustraties. Prima keuze trouwens om het zwart/wit te houden daar het het verhaal veel meer laat spreken en het duistere uit het verhaal meer naar boven haalt.

Als je kennis hebt van het werk van Nick Cave kan je meer uit het verhaal halen maar je hoeft geen Nick Cave – kenner te zijn om het boek te waarderen of er van te kunnen genieten. Mijn dochter heeft het boek meteen in beslag genomen omdat zij ook net zo zou willen tekenen als Kleist, zij heeft een nieuw idool erbij ( en wie weet gaat ze de murderballads ook nog eens afspelen).

Nick Cave: Mercy on me, heerlijke trip door memory lane…

 

De afbeelding van de cover en de informatie over Reinhard Kleist en de quote/ tekst van de achterflap zijn van de site van de uitgeverij.

 

3 Comments

  1. Pingback: Maart voorbij | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018: top drie graphic novels | conniesboekkies

  3. Pingback: The Friday Five : Graphic Novels | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s