” het harde paradijs” Karel Wellinghof

harde paradijs.jpg9789463381840/2017

Karel Wellinghof, uitgeverij Aspekt

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was Bhagwan ( “Osho” in later jaren) een bijzonder spraakmakende guru uit  India, die vooral in het westen van zich deed spreken. Toendertijd is er veel gepubliceerd over zijn methoden die met name in de vele therapiegroepen werden toegepast.  Over hoe het er echt aan toeging is niet veel bekend.
Karel Wellinghof doet in dit boek een verslag als deelnemer aan deze groepen, hij beschrijft de gevolgen voor de relaties van deze mensen en de maatschappelijk impact.

Sekten spreken tot de verbeelding.  Ook al ben je de nuchterheid zelve en snap je niet dat iemand in de ban kan raken van zo’n guru toch knaagt de nieuwsgierigheid naar deze stromingen. Misschien dat daarom dit soort boeken een groot publiek kan vinden. Het boek ‘het harde paradijs’ neemt de lezer mee naar een wereld die je als leek niet kan bevatten.

Het verhaal heeft drie delen, het eerste deel waar de schrijver in Poona in India is en daar een aantal weken verblijft om de leer van Bhagwan  ook zeer letterlijk zich eigen te maken. In het tweede deel is hij weer terug op Hollandse bodem en in het derde deel is er de relativering, het samenvatten en het trekken van zijn conclusie en ook wel de desillusie als Bhagwan wordt gearresteerd en zijn imperium in lijkt te storten.

De schrijver is heel openhartig , niet alleen over de gebeurtenissen tijdens zijn Bhagwan periode maar ook over zijn relatie en zijn leven in de “echte ‘ maatschappij. Het leven in en tussen twee werelden gingen hem niet vlekkeloos af. Zijn eigen relatie komt ook zeer onder druk te staan. In eerste instantie wil zijn geliefde niet mee in zijn Bhagwan- verhaal en lijken ze uit elkaar te groeien, maar als ze dan later ook voor de bijl gaat raken ze nog meer van elkaar verwijderd.

Hoewel Bhagwan ook liefde predikt blijkt uit het verhaal van Wellinghoff dat maar weinig relaties stand houden in dit wereldje. Ook zijn de sessies van de therapeuten van Bhagwan ook niet altijd liefdevol. Hoe een mens gebroken kan worden wordt ook heel goed uit de doeken gedaan.  Bhagwan blijkt geen persoon meer maar een organisatie en als deze uit een valt  is dit ook weer de start voor een nieuw hoofdstuk voor zijn volgelingen.

De schrijver is kritisch, emotioneel, eerlijk en hard over zijn belevenissen, en je voelt de twijfel soms van de pagina’s afvallen. Het is moedig dat iemand zoveel van zichzelf bloot wil en kan geven en hoe hij ondanks zijn twijfel er toch ook wel positieve dingen uit kan pikken. Na het verhaal volgt er nog een terugblik/nawoord van de schrijver waardoor hij het geheel mooi afsluit.

Voor iedereen die meer wil weten over de Bhagwan, of sowieso van het leven in een sekte, is het een goed boek om te lezen. De titel dekt de lading: het gaat er hard aan toe in dat zogenaamde paradijs.

 

Ik schreef deze recensie als gastrecensie voor Tazzy Jenniga’s blog ” ik hou van historische, leerzame boeken en romans”

 

4 Comments

  1. Pingback: Maart voorbij | conniesboekkies

  2. Pingback: ” Mijn God, dit is het doel !” Karel Wellinghoff | conniesboekkies

  3. Pingback: Het beste van 2018: Biografie/geschiedenis/ Mens&Maatschappij/ gezondheid | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s