” Gais, het verhaal over de strijdbare Gais Meinsma uit Jorwert” Dick Witte

20180314_144914 9789463383875/2018

Dick Witte , uitgeverij Aspekt

Dick Witte ( 1951) is schrijver/ journalist en meerdere boeken geschreven. Eind jaren zeventig woonde hij in Friesland en leerde daar Gais kennen. Hij heeft, ook na zijn verhuizing naar Tilburg contact met haar gehouden. Het boek ” Gais” werd eerder uitgegeven door de Fries Pers en was in 2015, met vijf drukgangen, het best verkocht boek bij deze uitgeverij.

Gais Meinsma speelde een rol in het boek van Geert Mak ” Hoe God verdween uit Jorwerd”. Hierdoor raakte ze bekend bij een groot publiek. Ik moet zeggen dat ik dit boek van Geert Mak niet gelezen heb dus voor mij was dit de eerste  kennismaking met deze bijzondere vrouw. Het verhaal neemt ons mee naar haar jeugd voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog en de periode hierna. Dat ze niet mocht doorleren maar dit op latere leeftijd toch ging doen. Hoe ze als eerste in het dorp als vrouw een betaalde baan in maatschappelijk werk had. Een feministe die veel mee heeft gemaakt in voor- en tegenspoed.

Wat Gais in haar leven heeft meegemaakt is niet niets. Een vader die gebroken terug kwam uit een werkkamp en zijn stempel op het gezin drukt, een vriendin die op transport werd gezet naar de gaskamers, haar eigen werk voor het verzet en na de oorlog haar eigen strijd  met een zwaarmoedige man die ze moet verliezen net als haar zoon. Naast dat is er het succes van haar studie, haar werk en haar inzet voor de medemens.

Dick Witte heeft veel gesprekken met Gais gehad en haar verhaal is de basis van dit boek. Haar herinneringen ( cursief gedrukt) met daarom heen niet alleen haar geschiedenis maar ook het tijdsbeeld van die perioden weet Dick Witte mooi weer te geven tot een geheel.  Het is best knap van de schrijver om zo’n uitgebreid en boeiend verhaal te vertellen in een boek van slechts 162 pagina’s. Het geheel is vlot geschreven en het is een interessant en boeiend verhaal.

Als enige kanttekening heb ik de tekst op de achterzijde van het verhaal. Het legt voor mijn gevoel, de nadruk meer op de periode tijdens en rond  de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard heeft deze periode een flinke stempel gedrukt op haar leven maar het geeft de lezer misschien het idee dat het met name hierover gaat terwijl dat maar een klein onderdeel is van het gehele verhaal. In het verhaal zelf is er over elke periode in haar leven evenveel ruimte uitgetrokken. Het is een mooi en markant verhaal over een mooie en markante vrouw.

 

De informatie over de schrijver komt van de achterflap van het boek. Met dank aan uitgeverij Aspekt voor het recensie exemplaar.

 

 

5 Comments

  1. Pingback: Leesclub voor twee: Veronique en ik lazen “Gais” van Dick Witte | conniesboekkies

  2. Pingback: Maart voorbij | conniesboekkies

  3. Pingback: Het beste van 2018: Biografie/geschiedenis/ Mens&Maatschappij/ gezondheid | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s