” de sekte herrijst” Mariette Lindstein

c2fcedb82b2fbfc47072a89e404a1d56_cache_9789400508453/2018

Mariette Lindstein, vertaling Corry van Bree, uitgeverij A.W. Bruna

Mariette Lindstein (1958) groeide op in Zweden. Toen ze 19 jaar was raakte ze betrokken bij de Scientologybeweging. Ze zou 27 jaar lang bij deze beweging verbonden blijven. In 2004 slaagde ze er in om te ontsnappen, onder dramatische omstandigheden. Hoewel  “ de sekte-trilogie” puur fictie is zijn haar ervaringen wel verwerkt in het verhaal.

Zoals jullie konden lezen in mijn recensie van  “de sekte” was ik zeer benieuwd naar het vervolg en de lat lag hoog want dit debuut vond ik van hoge kwaliteit. Ook het onderwerp spreekt natuurlijk tot de verbeelding en met de wetenschap dat de schrijfster ervaringsdeskundige is maakt dat het verhaal wel realistischer. Hoe onwerkelijk het leven in een sekte dan ook wel niet is.  Ik keek dus uit naar het tweede deel en gelukkig liet de uitgeverij de lezer niet al te lang wachten.

In deel twee probeert Sofia Baumann ( de hoofpersonage van het verhaal) haar leven weer op te bouwen na haar vlucht uit de sekte ViaTerra. Ze loopt tegen achterdocht en vooroordelen aan, en wordt gekweld door nachtmerries. Ze wil niets liever dan wraak op Franz Oswald, de leider van de sekte. Ze zoekt haar heil tot het internet om haar ervaringen te delen en mensen te waarschuwen voor ViaTerra. Franz Oswald zit in de gevangenis, een proces volgt en met een uitspraak waar Sofia geen vrede mee kan hebben. Franz Oswald toont geen berouw en maakt zich geen zorgen. ViaTerra zal blijven bestaan en ook hij heeft maar één doel: wraak nemen op Sofia.

Net als het eerste deel starten we met een spannende proloog om vervolgens te lezen hoe het verder ging met de personages uit het boek. Niet alleen Sofia en Franz maar ook de andere sekteleden na de val van ViaTerra. Sommige gingen naar familie terug maar een kleine kern bleef Franz trouw en bereiden zich voor op zijn terugkomst na zijn gevangenistijd. Naast de verhaallijn van Sofia is er ook het verhaal van Anna-Maria, de advocate van Franz. Franz spant haar voor zijn wagen om te zorgen dat zijn terugkomst naar ViaTerra en zijn wraak op Sofia goed geregeld is. Franz wil nog harder optreden bij zijn terugkomst waardoor zelfs zijn trouwste volgelingen twijfelen en overwegen op te stappen maar dat gaat niet zomaar…

Het tweede deel sluit mooi aan op het einde van het eerste deel. Ook zijn er verwijzingen naar het eerste deel en naar het  verhaal van Franz, waarvan hij zegt dat het een opzet voor een fantasieboek is maar ondertussen blijkt het een biografie te zijn. Waar in het eerste deel dat verhaal in fragmenten tussen de hoofdstukken in staat is er in het tweede deel de familiekroniek van Franz die Sofia van leest als extra verhaal in het verhaal. Ik zal hier niet teveel over vertellen maar het is een heftig verhaal. Dat Sofia nog niet los is van ViaTerra komt in dit deel zeker tot zijn recht. Wederom lezen we over de gruwelijkheden van de sekte en met name van hun leider Franz. Hoewel Sofia het gevoel heeft er alleen in te staan blijkt dat ze heel goede vrienden heeft die haar steunen en willen helpen. Maar haar vertrouwen wordt nu ook weer eens flink beschaamd.

Het tweede deel is spannender ( misschien omdat je de personages beter hebt leren kennen waardoor je meer in het verhaal zit) , de opbouw is sneller en heftiger, en er gebeurd meer in het tweede deel. Vaak is een tweede deel echt een tussenboek waarbij de climax in het slot van de trilogie zit. Dat kan ik van dit boek niet zeggen. Het is een goed verhaal, zo niet beter dan het eerste deel , met een epiloog waarvan je als lezer alleen maar een zucht kunt slaken en kunt uitkijken naar het derde deel wat in de tweede helft van dit jaar moet verschijnen.

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.
Lees hier de recensie van Veronique en mij over het eerste deel van de trilogie.

 

 

 

4 Comments

  1. Pingback: Maart voorbij | conniesboekkies

  2. Pingback: The Friday Five: zomerlezen… | conniesboekkies

  3. Pingback: ” kinderen van de sekte” Mariette Lindstein | conniesboekkies

  4. Pingback: Het beste van 2018 : top drie thrillers | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s