” jij, ik en de zee” Sandy Taylor

9789043528726-jij-ik-en-de-zee-m-LQ-f.png 9789043528726/2017

Sandy Taylor , vertaling Patricia Pos, Kok uitgeverij.

Brighton, 1963. Hartsvriendinnen Dottie en Mary delen al vanaf hun achtste alles met elkaar. Hoogte- en dieptepunten op school, familiedrama’s, dromen en hun eerste liefde. Op het moment van het verhaal zijn ze zeventien en werken bij warenhuis Woolworths. Ze ontmoeten twee jongens Ralph en Elton en worden verliefd. Ze dromen over de toekomst maar het is de vraag of die toekomst uit zal komen. Ze lijken elkaar kwijt te raken door een dramatische gebeurtenis en juist een ander drama brengt ze weer bij elkaar.  Vooral deze twist maakt het het verhaal zeker de moeite waard om te lezen.

De jaren zestig van de vorige eeuw waren heel anders dan vandaag de dag. Het dagelijks leven lag in een veel lager tempo en de sociale controle was ook heel anders. Ook het omgaan met elkaar , de etiquette zouden bij de jongeren van vandaag misschien wel heel vreemd in de oren klinken. Het ging allemaal een stuk langzamer en minder vrij en dat langzame zit ook wel een beetje in het begin van het verhaal. Het kabbelt allemaal maar een beetje door. Het was dan ook wel even wennen aan dit langzame tempo. Het verhaal is chronologisch vertelt maar worden af en toe met dagboekfragmenten van Mary onderbroken. Deze fragmenten zijn uit verschillende jaren. Soms van haar als meisje van acht en later weer die van een jongedame van 17. Door deze fragmenten leren we Mary een stuk beter kennen dan de andere personages uit het boek. Haar twijfels en verdriet en schuldgevoel tegen over haar vriendin zijn zaken waar ze mee moet leren leven. De loyaliteit tussen deze twee vriendinnen is heel sterk en geeft een andere draai aan de uitdrukking  “vrienden voor het leven”…

Zowel het tijdsbeeld als het gedrag wat bij die tijd hoort is mooi verwoord door de schrijfster. Je waant je echt aan dit rustige plaatsje langs de kust. Je leeft mee met de meiden en eenmaal in het verhaal laat het je niet meer los.

Een heerlijke roman voor wat ontspannen leesuurtjes.

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij,

2 Comments

  1. Pingback: Het beste van 2018: top drie romans, verhalen en gedichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s