“gevangen geboren” Renée & Ann Driessen

3D boek Gevangen Geboren-1 groter9789462420809/2017

Renée, is samenwerking met Ann Driessen, uitgeverij Kramat.

Ann Driessen (1954) was meer dan 30 jaar freelance journaliste. Veertien jaar daarvan was ze een gerechtsjournaliste. Sinds 2010 schrijft ze boeken en columns. ” gevangen geboren ” is het tweede boek dat ze met en voor een zieke heeft geschreven. ( In 2012 verscheen “oorlog in mijn hoofd” geschreven met en voor een psychiatrische patiënte).

“Gevangen geboren” is het waargebeurde verhaal van een geïnterneerde, Renée.  Renée is 31 jaar oud. Haar jeugd was een hel. Ze zat opgesloten, vastgebonden en gevangen. Door mishandelingen, vernederingen en verkrachtingen werd ze onhandelbaar. Door haar agressie werd ze geïnterneerd. Door gebrek aan plaats in een psychiatrisch ziekenhuis, belandde ze in de gevangenis. Daar zit ze al acht jaar. Ze heeft spijt van haar daden en het verdriet wat ze veroorzaakte. Samen met journaliste Ann Driessen schreef ze haar verhaal op. Met als doel een eerlijke kans, een psychiatrische behandeling en een nieuw leven voor haar maar ook voor de meer dan 600 geïnterneerden in België.

Als lezer krijg je een schrijnend en triest verhaal te lezen.  Renée heeft zoveel leed moeten doorstaan, bijna onvoorstelbaar. Meerdere mishandelingen en verkrachtingen, op zeer jonge leeftijd al, je kan het je haast niet voorstellen dat zoiets kan gebeuren. De wetenschap dat het een waargebeurd verhaal is maakt het intenser om te lezen. Het is een rauw verhaal waarbij de hoofdpersoon niets achterwege laat. Ze deelt alles met de lezer en neemt je mee naar een  heel harde wereld. Die helaas voor haar werkelijkheid was. Het is niet vreemd dat ze hierdoor psychisch helemaal in de war raakte en terecht kwam in het hulpverleningscircuit. Helaas verloopt dit circuit ook niet op rolletjes. Om dan te horen dat ze hierdoor in de gevangenis terecht komt is ook nog eens te triest voor woorden.

Het is veel wat je als lezer over je heen krijgt. In chronologische volgorde wordt alles vertelt, soms wat rommelig en chaotisch maar dat is ook wel typerend voor hoe het leven van Renée moet zijn geweest. Het geheel is in de ik-vorm in eenvoudig taalgebruik op papier gezet. Soms is het taalgebruik wat te eenvoudig naar mijn idee maar door de vreselijke ontberingen die de hoofdpersoon heeft meegemaakt prik je daar doorheen.

Tussen het verhaal door zijn er grijze vakken waar uitleg in staat over bijvoorbeeld bepaalde instanties , rechtspraak en behandelmethoden. Dit maakt het voor de lezer wat makkelijker te volgen. Het systeem is in België anders dan in Nederland maar ik denk dat de problematiek in ieder land wel speelt. Mensen die door hun problemen tussen het wal en het schip raken en maar moeten hopen of iemand de nek voor hun uit willen steken omdat ze het zelf niet meer kunnen. Het is goed dat dit onderwerp onder de aandacht wordt gebracht.

Een heftig onderwerp, een heftig verhaal. Een verhaal wat vertelt moet worden.

 

De informatie over de schrijver en de afbeelding van de cover komen van de site van de uitgeverij.

 

 

 

 

 

 

 

2 Comments

  1. Pingback: Maart voorbij | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018: Biografie/geschiedenis/ Mens&Maatschappij/ gezondheid | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s