” Björn, zes berenverhalen” Delphine Perret

bjorn 9789059088931/2018

Delphine Perret, vertaling Edward van de Vendel, uitgeverij Davidsfonds

Björn is een beer, niet te lang en niet te kort. Hij is mooi dik en een blije beer. Björn woont in het bos, samen met de wezel, de das, de uil, de eekhoorn, de haas en de koolmees. In het bos gebeurt van alles maar soms gebeurt er ook helemaal niks.

Een a5 boekje met groene kaft en daarop een zwart/witte illustratie van een beer die je een beetje doet smelten vanwege zijn koddige blik.  De pagina’s in een mintgroene kleur hebben kleine zwart/witte illustraties en worden afgewisseld met de korte stukjes tekst die  de verhalen vertellen.
In zes korte verhalen ( de bank,  carnaval, niets, het cadeau, een bril en het is tijd) maken we kennis met Björn en zijn vrienden. Wat maken ze daar mee in dat bos en hoe kijken ze tegen mensendingen aan?

Het zijn korte en eenvoudige verhaaltjes. Leuk om voor te lezen en zelf te lezen vanaf een jaar of zes. Daar zijn de korte zinnen zeer geschikt voor maar misschien  zullen sommige woorden nog wat lastig zijn. Samen lezen dan maar?  Wel zo gezellig!

Over anders mogen denken en doen en toch vrienden zijn.  Over vriendschap en gewone dagelijkse dingen die soms heel bijzonder kunnen zijn.  Want hoe denkt een beer over een vork en gaan zijn vrienden ook in winterslaap?

De eenvoud in de tekeningen,  in zwart / wit tegen een enkele gekleurde achtergrond brengt  vertedering met zich mee. Daarnaast weet de schrijfster wel duidelijke verhaaltjes te vertellen en dat is best knap gedaan. Dat je met een eenvoudige opzet een mooi boek kan neerzetten en verhalen kan vertellen. Door de onderwerpen is er  een herkenning bij de lezertjes en zo maken ze  kennis met een beer die je in je hart wilt sluiten.

Van mij  hadden het wel meer dan zes berenverhalen mogen zijn…

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

3 Comments

  1. Pingback: Maart voorbij | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018: kinderboeken, jeugboeken, jeugdthrillers | conniesboekkies

  3. Pingback: “Björn en de wijde wereld” Delpine Perret | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s