“Alleen voor jou” Luke Allnutt

Allnutt_Alleen voor jou_Fin.indd 9789022581360/2018

Luke Allnutt, vertaling Mireille Vroege, uitgeverij Boekerij

Luke Allnutt werkte als journalist. Hij schreef voor Britse en Amerikaanse kranten, vooral over politiek en technologie. In 2013 publiceerde hij het boek “unspoken”, geïnspireerd op het overlijden van zijn vader aan kanker.  Luke Allnutt heeft zelf ook kanker gehad maar is hiervan genezen.  In deze roman speelt deze ziekte ook een grote rol.

Het verhaal gaat over Rob Coates die zijn leven deelt met Anna. Ze wonen in Londen en na een aantal miskramen wordt hun geluk door de komst van Jake bezegeld. Jack is een vrolijk kind tot Anna er overtuigd van raakt dat er iets niet met hem in orde is. Doktersbezoeken volgen en haar angst wordt werkelijkheid.  Rob en Anna gaan een tijd van onzekerheid tegemoet met flink wat moeilijke beslissingen. Het allerergste gebeurd en Rob en Anna gaan hier beide op hun eigen manier mee om. Rob worstelt met zijn schuldgevoel, verdriet en zelfmedelijden en moet een manier vinden om vrede te sluiten, vergeving te vinden en zelf weer te gaan leven.

Het verhaal begint als Rob alleen is,  zonder Anna en Jack. Een sombere man die niet vies is van de drank en graag foto’s maakt. Je vraagt je als lezer af waar dit verhaal naar toe moet gaan. Hij maakt foto’s voor zijn website  “De Lucht Is Voor Ons” die door zijn publiek zeer gewaardeerd worden. Vervolgens gaan we terug in de tijd. De tijd dat Rob zijn Anna leert kennen, gaan samenwonen, hoe verschillend ze zijn en denken maar toch elkaar aanvullen. Hoe Jack in hun leven mag komen en wat ze meemaken na de diagnose.

De manier waarop ze dit beide op hun eigen manier verwerken is zo mooi en rauw door de schrijver op papier gezet waardoor ik toch bij enkele momenten even flink moest slikken. Ik huil niet snel bij een verhaal maar dit verhaal kon mij zeker flink ontroeren. Als Rob uit pure wanhoop zijn heil ergens zoekt waar Anna het helemaal niet mee eens brengt dit bij beide een schuldgevoel met zich mee wat bijna van de bladzijdes af spat. De ontkenning, de woede, de wanhoop , het verdriet en het verwerken komen allemaal aan bod.

Naast het verhaal van Rob, Anna en Jack is er ook het verhaal van Nev en Josh. Rob leert Nev “kennen” via het internet, een forum voor ouders. De mails zijn ook onderdeel van het verhaal en zijn verhaal  heeft met name aan het einde een belangrijke impact op Rob en zijn verwerking van alles. Hij gaat verhaal halen bij Nev en komt daarbij tot een wrange waarheid waardoor hij Anna om vergeving wil vragen.

Langzaam wordt je als lezer ook duidelijk wat Rob op de foto zet en waarom. Het verhaal wordt onderbroken door kleine stukjes tekst, van Rob aan zijn zoon, die heel mooi en kort de liefde van een vader aan zijn kind weergeven.

Een ontroerende roman die er zeker uitspringt en de moeite waard is om te lezen. Een verhaal wat je raakt en na het lezen nog wel even in je hoofd blijft zitten.

 

 

Met dank aan uitgeverij Boekerij voor het beschikbaar stellen van het recensie exemplaar. De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

2 Comments

  1. Pingback: Februari lekker leesweer… | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018: top drie chicklit & feelgood romans | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s