“de sekte” Mariette Lindstein, gastrecensie door Veronique Janssen

sekte978400508446/2017

Mariette Lindstein, vertaling Corrie van Bree, uitgever AW Bruna.

Mariette Lindstein (1958) afkomstig uit Zweden, komt op negentienjarige leeftijd in aanraking met de Scientologybeweging. Ze zou hier ruim twintig jaar verblijven en werkte direct onder leider David Miscavige. In 2004 wist ze onder dramatische omstandigheden te ontsnappen en woont nu met haar man ( ook voormalig Scientologylid) in Zweden. Hoewel haar thriller een fictief verhaal is waren haar eigen belevingen een inspiratie bron voor het verhaal.

Inhoud: Sofia is net afgestudeerd en raakt gefascineerd door de leer van ViaTerra en het levensverhaal van Oswald. Omdat ze nog niet weet wat ze wil gaan doen na haar studie neemt ze de aangeboden baan aan en vertrekt ze naar het eiland. Ze mag een bibliotheek opstarten en al snel promoveert ze naar persoonlijk assistent van deze leider. Het mooie baantje op het mooie eiland blijkt echter niet zo mooi te zijn. ViaTerra blijkt toch niet zo te zijn als de buitenwacht moet denken. Leden worden uitgebuit en er volgen gruwelijke gebeurtenissen waardoor Sofia twijfelt aan de leer van ViaTerra en de bedoelingen van Franz Oswald. Ze wil niets liever dan terug naar haar oude leventje maar ze komt er achter dat het nooit iemand is gelukt zomaar weg te gaan.

De recensie van Veronique:

De cover is mysterieus en wekte mijn interesse. Mariette Lindstein geeft aan dat het allemaal fantasie is, maar wel dat ze inspiratie kreeg uit haar eigen leven in een sekte. Hierdoor voelt het boek levensecht aan en dit is misschien wel de kracht van dit boek. Alles wordt realistisch beschreven. Je krijgt een uniek kijkje in de wereld binnen een sekte.

Sommige stukken zijn schuin geschreven en in het begin is niet duidelijk wie dit is. Maar hier kom je op een mooie wijze achter. Het geeft je meer informatie over de karakter van deze persoon. Het is een goede toevoeging voor het verhaal.

De schrijfstijl van Mariette is aangenaam. Het verhaal start direct en de proloog is heel sterk neergezet. Na de proloog ga je terug in de tijd. En je wordt meegenomen in het dagelijkse leven in ViaTerra. Hierdoor gaat het tempo omlaag en kabbelt het als een rustig beekje door. Door dit langzame tempo krijgt het verhaal een onheilspellende en grimmige sfeer. Wanneer de sfeer omslaat, gaat het tempo omhoog en dan moet het boek ook uit.

Afgelopen maand kwam het vervolg “De sekte herrijst uit “. Dit boek is een vervolg op dit verhaal. Ik ben benieuwd hoe verhaal verdergaat.

Liefs, Veronique

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij. Mijn recensie over dit boek lees je hier.

Meer lezen van Veronique?  Neem een kijkje op haar blog Veronique’s boekenhoekje

 

3 Comments

  1. Pingback: Februari lekker leesweer… | conniesboekkies

  2. Pingback: ” de sekte herrijst” Mariette Lindstein | conniesboekkies

  3. Pingback: Recensie: De sekte - Mariette Lindstein - Veronique's Boekenhoekje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s