” de vroedvrouw van Braintree” Jodi Daynard

9789029726986_CVR (1) 9789029726979/2018

Jodi Daynard, uitgeverij Kok

Jodi Daynard is romanschrijver en literatuurcriticus.  Zij heeft schrijfcolleges gegeven aan Harvard University en haar journalistieke werk verscheen onder andere in The New York Times Book Review en The Paris Review. “de vroedvrouw van Braintree” is haar debuutroman.  Het is een verhaal wat zich afspeelt  in de periode van de Amerikaanse Revolutie.

Lizzie Boylston is een moedige jonge vrouw die  op een donkere nacht  in 1775 gewekt wordt door het geluid van kanonnenvuur. Vanaf de heuvel ten zuiden van Boston ziet ze hoe Charlestown  in vlammen opgaat. Ze haast zich er naar toe maar haar man is in deze slag omgekomen.  Ze was nog maar net komen wonen in deze dorpsgemeenschap en terwijl ze rouwt in stilte en weigert naar haar schoonfamilie te gaan probeert ze een plekje te vinden in het dorp. Er ontstaat een onverwachte vriendschap met Abigail Adams, vrouw van John Adams, die later de tweede president van Amerika zal worden. Lizzie bouwt een uitstekende reputatie op als vroedvrouw en geniet van het zorgen voor de mensen. Als twee langsreizende patriotten vergiftigd worden, wordt haar gelukt verstoord. Ze vermoedt een politiek complot met als doelwit het elimineren van Abigail en haar familie. Lizzie wil de waarheid  achterhalen maar raakt verwikkeld in een samenzwering.

Allereerst even een blik op de cover. Deze past zeer goed bij het verhaal en met name de tijd waarin de lezer zich kan onderdompelen. Mooie sobere kleuren met daarop een vrouw die het alleen moet zien te rooien. Een prima keuze.

Het verhaal zelf begint als Lizzie haar hartsvriendin stervende is. Vervolgens blikt Lizzie  terug en neemt ze de lezer mee naar haar huwelijk met Jeb, die , als ze 8 maanden getrouwd zijn , met het leger mee gaat om te vechten en niet meer terug komt, naar haar ontmoeting met Abigail, die haar hartsvriendin wordt en hoe moeilijk het voor haar was om een plekje te bemachtigen in de dorpsgemeenschap. Het is immers een tijd waarin men niet gewend is dat een vrouw voor zichzelf op komt en zelf in haar levensonderhoud wil voorzien. Langzaam wordt ze geaccepteerd in het dorp. Het gewone leven wordt echter verstoord door het samenzweringscomplot maar ook hier staat  Lizzie haar mannetje.

De schrijfster is er in geslaagd om de lezer mee te nemen naar deze periode in de geschiedenis. Doordat er historische feiten in het verhaal zijn verweven doet het verhaal realistisch aan en door de mooie omschrijvingen krijg je een heel goed beeld. Niet alleen van de karakters maar ook van de omgeving.

In het begin kabbelt het een beetje voort maar ook dat hoort bij het tijdsbeeld. Je moet als lezer de snelle , digitale wereld achter je laten en in het tempo van die tijd onderdompelen. Het nieuws kwam toen per koerier, er was geen telefoon en alles ging met paard of benenwagen.  Dat dat verre van saai hoeft te zijn heeft de schrijfster wel op papier weten te zetten. De verschil in klasse, de wijze waarop er naar anderen mensen en hun levensstandaard werd gekeken, de normen en waarden van die tijd alles klopt.

Naast de romantiek is er ook een flinke dosis spanning met een mooie opbouw die gewoon past in de sfeer van die periode, in de sfeer van het verhaal. Ik kan het boek van harte aanbevelen voor een ieder die houdt van historische romans en met een zwak voor de Amerikaanse geschiedenis in het bijzonder.

 

 

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie exemplaar. De cover en de informatie over de schrijfster en inhoudsopgave komen van de uitgeverij.

2 Comments

  1. Pingback: Februari lekker leesweer… | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018: top drie romans, verhalen en gedichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s