” tot zwijgen gebracht” Cecile Stok

Tot-zwijgen-gebracht-Cecile-Stok9789492844019/2017

Cecile Stok, Droomvallei uitgeverij

Cecile Stok ( 1962) werkt bij een culturele instelling. Ze schrijft en fotografeert enthousiast over haar leven. Ze was begin twintig toen haar ouders stierven in een paar jaar tijd. Haar eerste boek ” het verdwenen thuis” ging over de relatie met haar moeder en verscheen in 2014. Met dit boek, haar tweede boek, doorbreekt ze de stilte rondom de dood van haar vader. Ze heeft in stilte aan haar boek gewerkt. Ze had het onderwerp ook jarenlang verzwegen. Jarenlang durfde ze niet te praten over de dood van haar vader vanwege (onterechte) schaamte. Het schrijven was voor haar een herstellend proces. Ze heeft het verhaal van haar vader verwerkt in een roman.

In deze roman is de hoofdrol weggelegd voor Mirna. Haar vader stierf tientallen jaren terug. Hij kwam door een misdrijf om het leven. Ze dacht dat ze zijn dood al had verwerkt maar als ze jaren later, bij een uitvaart van een ander familielid, weer geconfronteerd wordt met het verleden blijkt dit niet zo te zijn. Ze duikt in het verleden om de feiten van toen boven water te krijgen en probeert zo haar trauma te verwerken.

Het verhaal telt slechts 160 pagina’s en had van mij wel wat langer mogen zijn. Het leest namelijk heerlijk weg en zit gewoon goed in elkaar. Doordat het geheel op waarheid is gebaseerd maakt het het ook wel dat het de nodige kippenvel momenten oplevert. Maar ook af en toe irritatie- en ergernis momenten. Met name over de  rechtspraak en de werkwijze van de procedures deed mij af en toe fronsen.  De manier waarop met daders en slachtoffers wordt omgegaan kan zeker nog verbeteren.

De manier waarop de hoofdpersonage geconfronteerd wordt met de dood van haar vader en de nasleep kan niet anders dan het nodige trauma teweeg brengen.  Als ze dan dit wil gaan verwerken laat dit een moedige vrouw zien die aan de ene kant het alleen wil doen maar toch maar wat blij is met de steun om haar heen en ook haar geloof biedt haar de nodige steun.

Hoewel het geloof een belangrijk gegeven is in het verhaal is het niet eenzijdig neergezet. Ze is ook boos in haar gebeden en zoekende en dat geeft de lezer een stuk herkenning en respect.  Voor degene die niet geloven of er niet zo mee bezig zijn zou het namelijk averechts kunnen werken als het geloof van de hoofdpersoon er teveel bovenop wordt gelegd. Door deze juiste dosering is dit niet het geval. Persoonlijk vind ik het altijd mooi om te zien dat iemand troost en moed kan putten uit het geloof.

Cecile Stok heeft een mooi verwerkingsproces op papier weten te zetten wat de lezer in het hart weet te raken.

 

 

De informatie van de schrijfster en de afbeelding van de cover komen van de site van de uitgeverij.

 

 

 

2 Comments

  1. Pingback: Februari lekker leesweer… | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018: Biografie/geschiedenis/ Mens&Maatschappij/ gezondheid | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s