” voorbij schuld en onschuld” Justine Mol

9789463383080 9789463383080/2017

Justine Mol, uitgeverij Aspekt

Justine Mol schreef het boek ‘ de gestolen jaren van Henk Haalboom’ in 2015. Dit boek is een bewerking hiervan.

Inhoud: Het leven van Henk Haalboom verandert in een drama als hij in januari 2002 wordt aangehouden voor de moord op Pim Overzier.  Henk krijgt vanaf 2006 bezoek van Justine Mol.  De bezoeken die Justine eerst als vrijwilliger maakt groeien uit tot een vriendschap en meer. Ze blijven overeind door geduld, begrip, mildheid en humor. Ze proberen niet verbitterd te raken. Henk heeft zijn waardigheid behouden, zelfrespect en respect voor anderen. Hij bleef vrij in zijn hoofd ondanks zijn veroordeling. Twaalf jaar verbleef hij in de gevangenis. Uit onderzoeken bleek dat Pim Overzier hartpatiënt was met verhoogde kans op acuut hartfalen en naar alle waarschijnlijkheid een natuurlijke dood was gestorven. Ook was Henk fysiek niet in staat Pim te overmeesteren. Advocaat Knoops doet zijn best zijn onschuld aan te tonen.

Ik was erg benieuwd naar dit verhaal omdat ik mij afvroeg hoe het in Nederland fout kan gaan met het rechtssysteem en hoe het leven in onze gevangenissen is. Ik had alleen het beeld van de USA, daar ik een tijdlang correspondentie voerde met enkele gevangenen,  al krijg je dan ook maar één kant van het verhaal.Toch bleken er tot mijn verbazing en afschuw aardig wat gelijkenissen in te zijn en blijkt dat ondanks de commentaren dat ons systeem en de gevangenissen zo slecht nog niet zijn dat je mooi zwaar de klos bent als het recht zich tegen je keert.
Het verhaal van Henk is vreselijk om te horen en je vraagt je continu af hoe het in vredesnaam mogelijk is in ons zogenaamd democratisch land. Het verhaal bracht bij mij afschuw, ongeloof, boosheid en verontwaardiging naar boven. Met recht een verhaal dat je raakt en hopelijk iets goeds te weeg zal brengen voor Henk en al die anderen die op zo een wijze geconfronteerd worden met ons rechtssysteem.

Het boek is boeiend om te lezen, mede door de prettige schrijfstijl van Justine Mol. Naast de confrontatie met het gevangenisleven en de dagelijkse gang van zaken binnen die muren is er ook ruimte om de mens Henk Haalboom te leren kennen en is er ruimte voor hem om een band op te bouwen met Justine Mol. Ook hiervan mogen de lezers getuige zijn en ik vind het mooi dat zij ook dat stuk van hun verhaal willen delen.

Het boek wordt afgesloten met een stuk over de huidige stand van zaken aangaande de zaak van Henk Haalboom. Na zijn gevangenisstraf is het strijden naar gerechtigheid nog niet over. Het laatste stuk gaat over de nieuwste ontwikkelingen, aanknopingspunten en onderzoeken en als laatste is er een literatuurlijst ingesloten waar zeker een paar titels in staan die ik zou willen lezen.

 

De afbeelding van de cover en de inhoudsopgave van het boek komen van de site van de uitgeverij.

2 Comments

  1. Pingback: Januari, prima leesweer geweest… | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018: Biografie/geschiedenis/ Mens&Maatschappij/ gezondheid | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s