“de sekte” Mariette Lindstein

sekte978400508446/2017

Mariette Lindstein, vertaling Corrie van Bree, uitgever AW Bruna.

Mariette Lindstein (1958) afkomstig uit Zweden, komt op negentienjarige leeftijd in aanraking met de Scientologybeweging. Ze zou hier ruim twintig jaar verblijven en werkte direct onder leider David Miscavige. In 2004 wist ze onder dramatische omstandigheden te ontsnappen en ze woont nu met haar man Dan Koon ( ook voormalig Scientologylid ) in Zweden.

Hoewel ze in haar nawoord benadrukt dat alle personen en gebeurtenissen fictief zijn en ViaTerra ( de sekte genoemd in het boek) puur uit haar eigen fantasie zijn voortgekomen, zegt ze ook dat haar inspiratie uit haar eigen sekte verleden kwam. Verder hoopt ze dat haar boek begrip mag kweken over hoe het is om vast te zitten in een sekte omdat het zo eenvoudig is om naar binnen te worden gelokt maar het haast onmogelijk is er weer uit te komen. Maar dat dat kan heeft ze zelf bewezen.

De sekte is een meeslepende thriller die zich afspeelt op een mistig eilandje aan de Zweedse kust. Op dit eiland  is een newagebeweging gekomen onder leiding van de knappe en charismatische leider Franz Oswald. Hij heeft de leer van ViaTerra ontwikkeld en naast de gewone mensen heeft ViaTerra ook een aantrekkingskracht op beroemdheden en politici.

Sofia is net afgestudeerd en raakt gefascineerd door de leer van ViaTerra en het levensverhaal van Oswald. Omdat ze nog niet weet wat ze wil gaan doen na haar studie neemt ze de aangeboden baan  aan en vertrekt ze naar het eiland. Ze mag een bibliotheek opstarten en al snel promoveert ze naar persoonlijk assistent van deze leider.  Het mooie baantje op het mooie eiland blijken echter niet zo  mooi te zijn.  ViaTerra blijkt toch niet zo te zijn als wat de buitenwacht denkt. De leden worden uitgebuit en er volgen gruwelijke gebeurtenissen waardoor Sofia twijfelt aan de leer van ViaTerra en de bedoelingen van Franz Oswald. Ze wil niets liever dan terug naar haar oude leventje maar ze komt er achter dat het nog nooit iemand is gelukt zomaar weg te gaan.

Het boek gaat van start met een ontsnappingspoging van Sofia in de proloog. Uiteraard is totaal onduidelijk of deze poging is gelukt en gaan we terug in de tijd. Het moment waarop Sofia kennis maakt met de sekte leider.  Een chronologische vertelling volgt waarbij veel alledaagse details van het leven op ViaTerra worden verteld. Bij een ander soort thriller zou je je ergeren aan zo een laag tempo van het verhaal maar juist hier komt het geheel tot zijn recht omdat het juist die details zijn die het leven in zo’n sekte juist beeldend maken, waardoor het de lezer juist boeit om door te lezen.  Een nieuweling komt door de slinkse en uitgekookte werkwijze van zo’n sekte er niet meer uit en de lezer komt door deze manier niet uit het verhaal. Je wilt immers doorlezen om er achter te komen hoe het Sofia vergaat.  Het verhaal van Sofia wordt afgewisseld met korte stukken (in ander lettertype) tekst.  Een verhaal over de jeugd van een persoon. Al snel was mij duidelijk wie dat zou moeten zijn en het geeft een mooie achtergrond van die persoon zijn karakter.  De afwisseling die dit meebracht was goed gedoseerd en gaf een extra spanningsveld in het verhaal.

Het fenomeen sekte spreekt tot de verbeelding en ieder realistisch en nuchter denkend mens vraagt zich af hoe iemand zo kan worden opgeslokt door een knappe man met  mooie praatjes die verre van mooi uitpakken.  Het beeld wat de schrijfster geeft is echter zo pakkend dat je als lezer met beide voeten op de grond wordt gezet en bedenkt dat zoiets iedereen zou kunnen overkomen. Hierdoor krijgt het verhaal een extra dosis spanning mee.

Ik vond het een goed debuut met een mooie afloop. Na het dankwoord staat echter een korte teaser voor het vervolg wat eind deze maand moet gaan verschijnen. Ik vraag mij af of dit tweede deel kan tippen aan het eerste, de lat ligt immers vrij hoog.

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

8 Comments

  1. Pingback: “de sekte” Mariette Lindstein, gastrecensie door Veronique Janssen | conniesboekkies

  2. Pingback: Januari, prima leesweer geweest… | conniesboekkies

  3. Pingback: Recensie: De sekte - Mariette Lindstein - Veronique's Boekenhoekje

  4. Pingback: ” de sekte herrijst” Mariette Lindstein | conniesboekkies

  5. Pingback: The Friday Five: zomerlezen… | conniesboekkies

  6. Pingback: ” kinderen van de sekte” Mariette Lindstein | conniesboekkies

  7. Pingback: Het beste van 2018 : top drie thrillers | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s