“de Athame, de erfenis deel 1 ” Yvonne Mantje

athame 9789402236880/2017

Yvonne Mantje, uitgeverij Boekscout

Yvonne Mantje vroeg of ik haar thriller wilde lezen. Als thrillerliefhebber en liefhebber van verhalen waar het occulte en /of hekserij in voorkomen leek dit  wel een boek voor mij.

Inhoud: Yvettes rustige leventje wordt ruw verstoord als zij bij het overlijden van haar moeder een duistere erfenis ontvangt. Het geheime leven van haar overleden moeder neemt haar mee naar de donkere wereld van het occulte. De duistere rituelen die zich voordoen, openen voor Yvette een onbekende wereld. Ze wordt meegezogen in donkere schaduwen vol gevaar. Ze belandt via haar moeder in de wereld van de Katharen, die vervolgd worden door de inquisitie, met gruwelijke martelingen tot gevolg. Via een ritueel wordt er dan een wezen opgeroepen uit een andere wereld.

Yvette krijgt na het overlijden van haar moeder Femke contact met twee vriendinnen van haar moeder. Die blijken samen met haar moeder aan hekserij te doen. Haar moeder was op zoek naar de Athame die zeer belangrijk in de wereldgeschiedenis zou zijn. Door middel van de grimoires van haar moeder ( heksen-dagboeken) komt ze achter het hele verhaal en de bezigheden van haar moeder. Hierdoor reizen we met Yvette mee naar de Middeleeuwen en zelfs nog verder terug naar de tijd van de schepping.  We leren over de Katharen en we maken een reis langs religies en occulte zaken. Leren ja. Ik had het idee af en toe in een geschiedenisboek te lezen. Af en toe komt het heel vertellend en uitleggend over. Daar leent deze manier zich ook goed voor, door de grimoires te laten lezen door de personage uit het boek.  Op zich niets mis mee want het is interessant genoeg maar niet als je een spannende thriller verwacht.

Bij het begin had ik het gevoel een roman gestart te zijn. Rustig aan maak je kennis met Yvette en de andere personages. Het geheel is vrij eenvoudig geschreven dat ik eerst nog dacht aan een young adult boek tot we de geschiedenis in duiken. Veel details volgen, over de martelingen in de middeleeuwen tot het scheppingsverhaal en Atlantis. Ook zitten er foto’s in het verhaal waardoor het allemaal realistischer gaat lijken.  Ik had af en toe wel wat moeite mee dat de grimoires niet in de ik-vorm waren (wat ik wel had verwacht) en hoewel het verhaal interessant genoeg was om door te willen lezen ontbrak er voor mij toch de nodige spanning.  Er was wel een goede opbouw in het verhaal en zeker naar het einde toe wat mooi afsloot maar genoeg opening houdt naar een volgend deel. Wel jammer was  dat als laatste overbodige zinnetje “kom wel lezen verder…” staat, wat wel past bij die persoon die in zijn geheel toch wat betuttelend overkomt tegen Yvette.

Als je het idee van thriller loslaat en je interesse hebt in geschiedenis en religie is het een verhaal wat je zeker zult boeien. Het verhaal zit goed in elkaar en ik ben zeker benieuwd naar het vervolg. Ik hoop dat we daar de persoon Yvette wat beter mogen leren kennen.

 

De afbeelding van de cover en de inhoudsopgave van het boek komen van de site van de uitgeverij.

 

 

2 Comments

  1. Pingback: Januari, prima leesweer geweest… | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018 : top drie thrillers | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s