“verstand op nul ” Har Meijer

Photo Collage Maker_0OsBxI2014

Har Meijer, uitgeverij de Gyselaar

Har Meijer was veertig jaar huisarts in Leiden. Hij werd in 1995 ereburger van zijn geliefde stad en promoveerde in 2005 op het proefschrift ‘ het vuil, de stad en de dokter”.

Verstand op nul vertelt het verhaal van oud huisarts Fons de Roos. Hij brengt wekelijks zijn kleinzoon naar de voetbaltraining. Als zijn kleinzoon vraagt of hij nog wel eens bij ‘zijn gekke zus’ op visite gaat en vervolgens het voorstel doet dat hij dat wel kan doen tijdens de voetbaltraining gaat hij voortaan op bezoek bij zijn demente zus.

Hoewel dit boekje al uit 2014 dateert liep ik er pas tegen aan in de boekwinkel en omdat de tekst op de achterflap mij aansprak besloot ik het mee te nemen. De quote : “het ouder worden met al zijn beperkingen gaat niet langzamer, wel het doodgaan”  geeft eigenlijk de rode draad door het verhaal weer.

De korte hoofdstukjes worden vooraf gegaan met een pakkende tekst van slechts enkele regels. De meeste zijn behoorlijk rauw en raken de lezer zo dat je het stukje wel wilt lezen. De stukjes geven een waarheid die soms hard op je dak valt maar wel met de nodige humor en knipoog waardoor het geheel een prettig leesbaar boekje wordt met stukjes herkenning. De schrijver schroomt niet om ook het ongemak en de schaamte op papier te zetten. Het zijn niet alleen maar mooie en lieve stukjes. Demente mensen zijn gewoon mensen zoals jij en ik en hebben ook hun onaardigheden en ongemakken. Vaak schamen mensen zich er voor als ze zich geen houding weten te geven tijdens hun bezoek, soms blijven ze daarom ook weg. Door ook dit soort gevoelens en situaties te schetsen geeft het extra herkenning aan de lezer. De (soms te ) hoge verwachtingen die het personeel heeft van de familie, of juist andersom, komen ook ter sprake en dat kan ik als verzorgende alleen maar toejuichen.

 

2 Comments

  1. Pingback: Februari lekker leesweer… | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018: Biografie/geschiedenis/ Mens&Maatschappij/ gezondheid | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s