” de maagd uit het noorden” Gerrit Sangers

9789463383448.jpg9789463383448/2017

Gerrit Sangers, uitgeverij Aspekt

Gerrit Sangers (1966) begon tijdens zijn schooltijd al met het  schrijven van gedichten en wist toen al dat hij schrijver wilde worden. In 1975/1975 werd zijn eerste Engelstalige werk gepubliceerd in verzamelingen van hedendaagse poëzie in Groot-Brittannië en de USA. In 1989 publiceerde hij voor het eerst Nederlandstalig werk. Inmiddels zijn er al een aantal titels van hem verschenen waarvan ‘de maagd uit het noorden’ vorig jaar uitkwam. Een rauwe novelle die je als lezer niet onbewogen laat.

Deze novelle is mijn eerste kennismaking met het werk van Gerrit Sangers. Een mooie zwart/wit foto prijkt op de cover en op de achterzijde staan slechts enkele regels:

“ In de maagd uit het noorden geeft Renze rekenschap over zijn liefde voor Manon. Tegelijkertijd rekent hij met haar af. In een surrealistische wereld ontmoet hij zijn eerste echte liefde Jessica. Het lijkt te geschieden buiten de tijd. De schrijver laat aan de lezer over wat werkelijkheid is en wat niet. “

Ik had dus totaal geen idee wat ik kon verwachten en eigenlijk is dat wel een prettige kennismaking. Gewoon onbevooroordeeld in een verhaal stappen. En dat kan ik alleen maar aanraden, zeker bij dit heftige verhaal.  Ik ga dan ook niet teveel vertellen over de inhoud want, zeker bij zo’n korte novelle, zou je dan snel teveel spoilers plaatsen. Ook is het aan te raden er even voor te gaan zitten omdat je, eenmaal begonnen met lezen, het gewoon uit wilt hebben en je door blijft lezen.

Toch even over de inhoud : Renze is manisch-depressief en heeft veertig jaar geleden met Manon een relatie gehad. Manon kwam uit een christelijk nest, verzweeg haar relatie met Renze voor haar ouders, bang dat ze er achter zouden komen dat ze haar maagdelijkheid had verloren. Jessica is de andere liefde uit het leven van Renze, die hem ook in de steek liet. Hoewel de relatie met Manon dus lang geleden heeft plaats gevonden is het voor Renze of het pas gisteren was.

Bij Renze loopt de tijd door elkaar heen. Herinneringen, waar of niet waar is bijzaak, voor Renze zijn ze waar, het is zijn waarheid. De verwarring van Renze slaat door op de lezer. Knap gedaan van de schrijver.  Renze is psychiatrisch patiënt en het is chaos in zijn hoofd, die chaos is terug te vinden in het verhaal en daardoor maakt het een geheel wat je bij blijft. Je krijgt een beeld van hoe hij het geheel beleeft , zijn emoties en zijn angsten. Het komt heel realistisch op je over.

De vertelstijl is boeiend en snel. Veel beschrijvingen van seksuele momenten wat mij af en toe deed denken aan werk van Jan Wolkers, wiens boeken ik ook zeker kan waarderen.  Van dit verhaal vond ik het mooi hoe de verhalen over de relaties met beide dames door elkaar heen lopen zodat niet alleen de hoofdpersoon Renze maar ook de lezer af en toe in totale verwarring raakt. Het is ook eigenlijk niet van belang wat waar is en wat niet, je krijgt empathie voor Renze en je hoopt alleen maar dat hij ooit de rust en zijn eigen chaos op weet te lossen.

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

3 Comments

  1. Pingback: Januari, prima leesweer geweest… | conniesboekkies

  2. Pingback: “Lydia Verleine” Gerrit Sangers | conniesboekkies

  3. Pingback: Het beste van 2018: top drie romans, verhalen en gedichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s