“Arunachala” Monique van der Zwart

arunachala9789402238105/2017

Monique van der Zwart, uitgeverij Boekscout

Arunachala,  een opgelost mysterie vanuit mijn ziel

Inhoud/achterflap: Het was de roep van de ziel van Monique van der Zwart die haar voortstuwde op zoek te gaan naar haar innerlijke kracht. Haar nieuwsgierigheid dat haar dreef te ontdekken of er meer is dan wat wij vernemen. Door middel van haar bewustzijn leerde zij de liefde te vinden voor zichzelf en daardoor ook naar anderen. Zolang Monique zich kan herinneren, is zij op zoek naar avontuur in en buiten haarzelf. Daardoor leerde zij alles vanuit een ander perspectief te bekijken. Dit opende haar voor gebeurtenissen in haar leven die haar vreemd zijn, maar haar toch met beide benen op de grond laat staan.

Het eerste aanblik van de cover wekt nieuwsgierigheid op, een mooie sleutel die vast vele deuren zal openen voor de schrijfster op haar zoektocht. Daar er in de ondertitel staat dat het mysterie is opgelost is misschien wat jammer maar gelukkig is het verhaal prettig leesbaar en je vraagt je toch af hoe dat mysterie is opgelost dus lees je door.

Na een inleiding en een voorwoord zijn er 12 hoofdstukken, gevolgd met een laatste hoofdstukje met uitleg over enneagrammen en een dankwoord.

In de inleiding laat de schrijfster weten dat ze de vrijheid zocht om naar haar gevoel te luisteren. Ze voelde zich opgesloten in haar eigen gevoel. Ze omschrijft dit heel mooi als een gesponnen web waarin een opstapeling van ongeuite emoties in vast zaten en dat ze door het avontuur te zoeken in zichzelf deze draden wilde ontrafelen. Heel mooi verwoord. De liefde voor anderen maakte haar sterk maar deed haar meer beseffen dat ze opzoek moest naar de liefde voor zichzelf.

We beginnen bij Arunachala, een heilige berg in India. Deze berg zou speciale energie bevatten. Nu was de schrijfster daar , als nuchtere Nederlander,  in eerste instantie vrij sceptisch over. Ze is er van overtuigd dat er meer moet zijn dan je waarneemt maar energie in stenen dat was niet iets waarin ze klakkeloos geloofde. Toen ik dat las dacht ik  ‘gelukkig maar’. Ik was namelijk bang dat dit een heel zweverig en eenzijdig verhaal zou gaan worden maar door dit stukje relativering gaf mij toch een reden om door te lezen. Benieuwd hoe ze er toe kwam deze zoektocht te gaan ondernemen en of ze zou vinden wat ze zocht.

Openhartig vertelt de schrijfster over haar relaties, werk en verleden en hoe sommige dingen op haar pad kwamen. Niet aan alles had ze meteen wat maar op een bepaald moment bleken sommige zaken gewoon op zijn plaats te vallen. Ze vertelt hoe een aantal boeken haar leven een mening gegeven hebben en geholpen hebben de weg te volgen die nodig was naar haar zoektocht.

Zo was er het boek van Jan Geurtz die haar hielp om te stoppen met roken,  ‘de grote verdoving ‘ van Erik Stofferis die zorgde dat de drank bleef staan maar vooral het boek ‘ de helende reis’ van Brandon Bays zou haar leven veranderen.  In dit schrijven meent Bays dat je je onverwerkte emoties moet ontmoeten en verwerken.  De Journey methode helpt inzicht te krijgen hoe emoties voor jou werken. Zo kan je je eigen pad bewandelen naar je gevoel en je natuurlijke zelf.

Het boek van Bays is de basis van een heel programma en als je dat volgt kan je jezelf Journey Practition noemen en andere gaan begeleiden.  Als snel is dat wat de schrijfster wil gaan doen en gaat de mogelijkheden hiertoe bekijken. Het programma is niet goedkoop maar op de een of andere manier lijkt het voorbestemd dat ze dit moet gaan doen en komen de financiën er om dit te kunnen volgen. Later zal haar partner ook zich gaan verdiepen in deze leer en besluiten ze naar pelgrimage in India te gaan onder leiding van Brandon Bays en zo is de cirkel rond en zijn we aan het einde van het boek weer bij Arunachala .

Het boek bevat ook een klein aantal foto’s met teksten erbij waarvan ik het met  onderstaande tekst helemaal eens ben:

walk your own way, it brings you where you should be’

Het zeer openhartige en persoonlijke verhaal van Monique wordt vanuit haar perspectief vertelt en is een opsomming van haar verleden en belevenissen. Hier en daar  had ik het idee dat ze een beetje in herhaling viel maar dit valt te verwaarlozen als je doorleest. Haar enthousiasme spat van de bladzijdes af als ze het heeft over de boeken die ze las (zie hierboven) en het is mooi dat boeken je zo kunnen raken en dat je er een bepaald inzicht door kunt krijgen. Het enthousiasme over de ’ the journey ‘maakt nieuwsgierig al had ik wel een beetje het gevoel dat het soms wat te  enthousiast was. Maar goed dat kan je iemand die haar ziel en zaligheid hierin legt niet kwalijk nemen. Verder geeft het ook een heel duidelijke uitleg over ‘the journey- methode’ en hoe dat in de praktijk werkt.

De samenvatting van het verhaal plus de afbeelding van de cover komen van de site van uitgeverij Boekscout. Met dank aan de schrijfster voor het beschikbaar stellen van het digitale recensie exemplaar.

 

 

2 Comments

  1. Pingback: Januari, prima leesweer geweest… | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018: Biografie/geschiedenis/ Mens&Maatschappij/ gezondheid | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s