“woordnerd” Susin Nielsen

woordnerd 9789047708926/2017

Susin Nielsen, vertaling Lydia Meerder en Barbara Zuurbier, uitgeverij Lemniscaat

De Canadese Susin Nielsen begon met schrijven voor de televisie voordat ze haar succesvolle eerste y.a roman schreef. De titels  we zijn allemaal moleculen en optimisme is dodelijk zijn eerder bij deze uitgeverij in Nederland uitgegeven en zeer succesvol. Woordnerd is haar nieuwste boek.

Het jeugdboek heeft een aantrekkelijke cover, een vrolijke tekening met scrabble letters die gelijk aan zal spreken bij de lezer.  Scrabble speelt een belangrijke rol in het verhaal en ook van binnen komt dit in de layout terug. Het boek beslaat dertig korte hoofdstukken.  Elke titel van een hoofdstuk begint met een aantal letters door elkaar, daaronder wat woorden die je daarmee kunt maken en vervolgens dik gedrukt het woord wat de titel van het hoofdstuk is. Ook tijdens het verhaal wil het hoofdpersonage Ambrose nog wel eens husselen met letters en woorden in zijn hoofd voor hij iets benoemt.

Ambrose woont samen met zijn moeder. Zijn vader is overleden toen hij nog niet geboren was. Zijn moeder werkt in het onderwijs maar heeft geen vast contract waardoor ze vaak ergens lang blijven wonen omdat ze “het werk na reist ‘ zoals ze zelf zegt. Hierdoor kan Ambrose nauwelijks vrienden maken. Als het verhaal begint wonen Ambrose en zijn moeder in het souterrain van een ouder echtpaar. Ambrose probeert te overleven op school. Hij is een echte nerd en het pispaaltje van drie pestkoppen. Als deze op een dag een pinda in zijn brood verstoppen, waar hij zwaar allergisch voor is, ziet zijn moeder dit als een moordaanslag en haalt hem van school om hem thuis les te gaan geven. Hierdoor raakt Ambrose nog meer geïsoleerd. Bij het echtpaar boven hun komt echter hun zoon  Cosmo weer tijdelijk wonen. Hij blijkt uit de gevangenis te komen en Ambrose zijn moeder, als altijd te beschermend, verbied hem contact met deze crimineel te zoeken. Ambrose wil zijn moeder niet afvallen maar als hij er achter komt dat Cosmo ook van scrabble houdt en hij niets liever wil dan mee te doen met een scrabble wedstrijd gaat hier hier toch tegen in.

Wat een heerlijk boek! Zowel qua schrijfstijl als wel door de manier waarop de schrijfster je weet te raken. De karakters die zij neerzet zijn heel verschillend  maar weten elkaar toch te vinden. De liefde en loyaliteit die  Ambrose heeft voor zijn moeder  is heel mooi weergegeven. Ambrose wil zich wel afzetten maar bij alles wat hij doet denkt hij aan zijn moeder.  Hoewel zijn moeder Ambrose nog net niet verstikt heb je wel alle begrip voor haar situatie.  En de andere grote rol is weggelegd voor Cosmo, de stoere ex-crimineel, die helemaal niet zo stug en crimineel blijkt te zijn.  De bijzondere vriendschap tussen hem en Ambrose is de basis van dit verhaal en als lezer mag je daarbij zijn en dit mee beleven.

Het klinkt allemaal heel erg overdreven als ik dit zo terug lees. Maar bovenal is het een luchtig boek vol humor en alledaagse strubbelingen van een jonge puber in de grote mensen wereld. Weliswaar leeft Ambrose niet een echt alledaags leventje met een alleenstaande overbezorgde moeder en een ex-crimineel als buurman maar ondanks dat blijft hij wel een alledaagse jongen met dezelfde problematiek van zijn leeftijdsgenoten. Deze herkenbaarheid plus de hoofdrol voor een nerd in het verhaal geeft weer dat je mag zijn wie je bent en dat iedereen er toe doet.  Dit alles in een prettig leesbaar verhaal geeft toch wel dubbele woordwaarde zelfs zonder scrabble bord.

2 Comments

  1. Pingback: Gelezen in november | conniesboekkies

  2. Pingback: “het onmogelijke dagboek van Henry K. Larsen” Susin Nielsen | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s