“Weet je nog van vroeger?” Bert van Nieuwenhuizen

97894633826639789463382663/2017

Bert van Nieuwenhuizen, uitgeverij Aspekt

Bert van Nieuwenhuizen schreef eerder het boek “goeie ouwe radio” en in dit boek gaat hij wederom op de nostalgische toer. Hij haalt herinneringen op voor de babyboomers die opgroeide tussen 1945 en 1970. En wat is er in die tijd veel gebeurd… Koningin Juliana ontving op haar verjaardag het gewone volk in haar tuin, Willem Drees zorgde voor de invoer van de AOW en meer bij huis: de komst van de wasmachine, de koelkast en de televisie, de winkels dicht op zondag, de rijsttafel kwam overwaaien uit Indonesië, samen met de eerste immigranten, om maar eens wat voorbeelden te noemen.

In vijftig heel korte hoofdstukken komen er net zoveel anekdotes voorbij. De schrijfstijl is eenvoudig en de gebeurtenissen spreken voor zich. Voor de doelgroep uit deze periode is er een zee van herkenbaarheid. Zelf ben ik geboren in 1970 maar ik heb nog wel een staartje van het een en ander meegemaakt en mijn oudere familieleden en kennissen konden inderdaad wel met de herinneringen uit het boekje mee praten. Dit leverde leuke gespreksstof op bij een verjaardag. Die vroeger ( volgens het boekje) werd gevierd om de grote tafel met daarop een glaasje met sigaretten, een koekje bij het tweede kopje koffie en stukjes kaas en worst bij de borrel.

Voor jongeren zullen deze anekdotes misschien wel ongeloofwaardig overkomen. Die kunnen zich niet voorstellen dat er een tijd is geweest zonder televisie en sociale media. Een tijd waarin niet eens elk gezin nog een telefoon had en als ie er al was zat er een snoer aan… Bij het laten lezen van sommige hoofdstukjes aan mijn dochter van veertien kwam er meerdere malen de opmerking dat ze zich dat echt niet kon voorstellen, terwijl het nog niet eens zolang geleden is geweest. Verder had ik tijdens het lezen het gevoel wat het oude polygoon journaal, een stukje nostalgie wat opleefde, ik hoorde de tekst bijna in mijn hoofd voorgelezen door die stem van dat bioscoopjournaal.  Het was een leuke trip naar ‘memory lane’, waarbij het van sommige zaken jammer is dat het is veranderd maar bij andere blij dat het niet meer zo is zoals toen…

 

 

1 Comment

  1. Pingback: Tbr- pile update, gelezen in december | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s