Mijn favorieten uit 2017

Photo Collage Maker_ICSDjC

Mijn favorieten van 2017

Dit jaar las ik zo’n 230 titels in de meest uiteenlopende genres.  Het vele lezen maakt het kiezen van een top tien er niet makkelijker op. Je wordt denk ik ook kritischer met lezen en laat je niet snel meer verrassen… gelukkig waren er wel een flinke stapel verrassingen waarvan ik er hier een aantal zal noemen. Willekeurige volgorde en geen nummering gewoon boeken die mijn bij zijn gebleven, titels die meteen bij mijn opkwamen toen ik dacht aan het afgelopen mooie leesjaar, want het was een geweldig boekenjaar! ( nb. als je klikt op de titel ga je naar mijn recensie van deze titel)

thornhillMijn favoriete jeugdroman  

Pam Smy Thornhill 

Het verhaal  is een combinatie van een dagboek en een graphic novel en is geheel in zwart/wit. Waar je bij het geschreven deel het verhaal duidelijk kunt volgen, vallen de puzzelstukjes bij de illustraties later op zijn plaats. Door het gedrag van een van de hoofdpersonages en de tragische gebeurtenissen in Thornhill komt er een vleugje horror in het verhaal. Het geheel geeft een spookachtig gevoel en het heeft een heel onverwachts en aan ene kant mooi einde, omdat het even lijkt dat de eenzaamheid weggetrokken is. Thornhill is voor mij de jeugdroman van het jaar !

binnenste binnenMijn favoriete non-fictie kinderboek 

  Schutten & Riet  Binnenste binnen

Een geweldig kinderboek waarbij een radioloog heel mooie foto’s van dieren heeft gemaakt waarbij je dus het binnenste van de dieren ziet. De hagedis, de vleermuis en ook de slak komen voorbij. Het is een mooie verzameling geworden van geweldige foto’s . Het geheel is voorzien van interessant tekst vol weetjes en een vleugje humor.  Een boek  wat sinds de aanschaf hier in de huiskamer slingert en waarbij iedereen die langs komt het oppakt en zich verwondert over de mooie foto’s. Dus niet alleen leuk voor kinderen maar voor alle leeftijden.

Voorkant-JPEG-193x300Mijn favoriete kinderboek  

Gustaaf Glibber Monster en Co: Monsterkermis 

Gustaaf Glibber is een pseudoniem van Peter van Roermond. Onder zijn andere pseudoniem Peter de Willis schreef hij eerder het tweeluik de boeken van Terra Fabula, een sprookje wat zich kan meten aan de boeken van Harry Potter, maar dan geschikt voor jongere lezers.Met Griezel & Co start hij een nieuwe reeks avonturen in dezelfde trant als Terra Fabula. Vol fantasie, sprookjesachtige achtergronden en mysterieuze wezens met de nodige humor, een plezier om te lezen

DoodverklaardCoverMijn favoriete jeugdthriller

   Inge Verbruggen  doodverklaard 

Een heerlijk spannend boek ! De meeste jeugdthrillers hebben dezelfde stijl en opbouw en zekere mate van voorspelbaarheid met vaak een wisselend perspectief. Dit is totaal anders. Het verhaal is vanuit het perpectief van de hoofdpersoon. Het maakt het verhaal een stuk persoonlijker en je voelt de angst van de hoofdpersoon.  Zo word je net als de hoofdpersoon een paar keer flink op het verkeerde been gezet en is er een spannend en onvoorspelbaar einde.

De-Vrouwe-van-MyrdinMijn favoriete fantasy debuut

 Cathinca van   Sprundel  vrouwe van Myrdin

 Vrouwe van Myrdin is een prettig geschreven debuut. Vanaf de eerste bladzzijde, waar je kennis maakt met  Airys, zit je midden in een verhaal vol actie, fantasie, spanning en emoties. Airys is een hoofdpersoon die niet alleen sterk en moedig is ( of moet zijn) maar ook een meisje dat onzeker is in de liefde, verdriet heeft om het verlies van haar ouders en angst kent. Maar  dit zelfde meisje is loyaal tegenover haar vrienden en weet wijze besluiten te nemen. Iemand die je als snel in je hart sluit.  Verder weet van Sprundel de fantasie wereld zo te omschrijven zodat het voor de lezer een werkelijkheid wordt.

DE-SCHADUWBOKSER-196x300Mijn favoriete roman  

Johan   Zonnenberg  Schaduwbokser 

Ik kan niet anders zeggen dat ik Johan Zonnenberg een geweldige verteller vind!  Zijn manier van schrijven is origineel. De teksten hebben mooie zinnen die ik af en toe gewoon even  herlas om goed tot mij door te laten dringen. Hij weet de schrijver te raken. Niet alleen door zijn schrijfstijl, maar ook door de karakters levensecht op papier te zetten. Hierdoor gaan ze voor de lezer leven en komt het verhaal bij je binnen.

cover_het_icoonMijn favoriete thriller

  Peter J. L. M. Bernink   Het icoon

Weer een heerlijke thriller uit de pen van Bernink, de vierde alweer. Hij heeft een prettige vertelstijl, goede spanningsopbouw en speelt leuk met de tijd. Hij begint met de moord en het slachtoffer en vervolgens duiken we terug in de tijd zodat je leest hoe het zover heeft kunnen komen. De verteller heeft een sarcastische inslag waardoor soms de hoofdstukken met een knipoog worden afgesloten.  Het heeft alle elementen van een goede politiethriller en boeit je van het begin tot het einde. In deze thriller is de locatie een heel luxe serviceflat voor ouderen waar de directrice wordt vermoord. De verhalen van Bernink hebben alleemaal wel iets met de gezondheidszorg van doen. Misschien dat ze ze mij daarom extra aanspreken.

ik-leef-in-een-wereld-die-ik-niet-kenMijn favoriete boek gezondheid/mens&maatschappij   

Marjolijn Markus ik leef in een wereld die ik niet ken 

Het verhaal draait om Koos Markus, een vitale intelligente man, die tot zijn 78e jaar een accountskantoor heeft. Vrij plotseling vergeet hij afspraken. Hij weet gebeurtenissen te omzeilen en stopt van het een op andere moment met zijn zaak. Koos krijgt de diagnose ziekte van Alzheimer.In een ontroerend en persoonlijk verhaal volgen wij Koos in zijn ziekte proces en de emotionele en ook praktische zaken waar zijn dochter, als mantelzorger, tegen aan loopt.  Het verhaal is recht uit het hart geschreven.  Zelf werkzaam in de ouderzorg vond ik het verhaal denk ik extra ontroerend, omdat het veel herkenning met zich meebrengt.

syndrooomMijn favoriete ‘mindfuck’ van 2017

J.Sharpe Syndroom 

Is het een roman, een fantasie, een science-fiction, een horror of een thriller? Ik heb geen idee, het laat zich niet een hokje stoppen en dat maakt niets uit.   Zodra ik het in handen had ben ik het gaan lezen en sloeg het boek pas dicht toen het uit was. En met tegenzin, ik wilde niet dat het afgelopen was en heb zomaar de volgende dag het boek nogmaals gelezen. Het verhaal is een rollercoaster en de lezer maakt heel veel gebeurtenissen mee, je wordt het verhaal ingezogen maar je moet wel alert blijven omdat niet alles is wat het lijkt. De hoofdfiguur heeft een zeer zeldzame slaapstoornis en soms vraag je je af of het een droom is of werkelijkheid.Je voelt bijna letterlijk de angst van de nachtmerries van de hoofdpersoon. Een geweldig boek en als een schrijver weet te bereiken dat ik het meteen nogmaals wil lezen dan zegt dat genoeg!

Bloedwetten2_FrontMijn favoriete horror verhaal 

Sophia Drenth Bloedwetten: verlossing 

Het tweede deel van de Bloedwetten serie van Sophia Drenth kan niet aan mijn lijst ontbreken. Het sluit naadloos aan bij het eerste deel en hoewel zelfstandig te lezen is het raadzaam eerst het eerste deel te lezen.  Wederom zat ik meteen in het wereldje van Roan en waande ik mij in een Victoriaans tijdperk.  De hoeveelheid gruwel, bloed en seks is in goede verhouding en hoewel alles draait om bloedpulver en bloedlust leest het niet als een bloederige bende. Het is een verhaal over liefde , loyaliteit en vriendschap. Over pijn, haat en wantrouwen en dat alles in een heel geheel. Een verhaal om in te verdrinken.

jongen en de doodMijn favoriete prentenboek 

Victor Meijer   De jongen en de dood

Dit is een prentenboek voor volwassenen. Het kleine beetje tekst voorin vertelt over de stervende man die bezoek krijgt van zijn kleinzoon en in zijn bijzijn zijn laatste adem uitblaast. Wat volgt is een verhaal van zwart/wit pentekeningen zonder tekst. Hierbij  verwerkt de negen jaar oude kleinzoon de dood van zijn opa als een bijzonder avontuur. De tekeningen lijken op zich sober, maar als je langer kijkt zie je zoveel kleine details die ze bijna tot leven brengen. Het maakt woorden overbodig, het verhaal vertelt zichzelf.

Photo Collage Maker_c6xdY8 Het was geen makkelijke keuze en ik zou er  sowieso nog meer kunnen noemen maar dan zou mijn blog veel te lang worden. ..

Ook had 2017 een aantal tegenvallers voor mij, je kan immers niet alles mooi vinden wat je leest. Soms kan het je gewoon niet zo boeien en is het gewoon niets voor jou.

Gelukkig was dat maar beperkt tot een  klein stapeltje Photo Collage Maker_1nMoEo

 

 

 

 

2 Comments

  1. Pingback: Overzicht berichten | conniesboekkies

  2. Pingback: Tbr- pile update, gelezen in december | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s