“kutouders” E. Jesty

kutouders9789402241099/2017

E.Jesty, uitgeverij boek-scout

 

Normaal lees ik weinig tot geen gedichten. Bij de pogingen die ik ondernam vond ik het vaak een hoop wollig taalgebruik en overdreven gedoe om de lezer een verhaal te vertellen, een verhaal wat bij mij dan ook niet altijd door kwam. Misschien las ik wel de verkeerde dichters?

Toen de vraag kwam deze bundel te bespreken wilde ik dit in eerste instantie ook de schrijfster laten weten maar door het onderwerp bedacht ik mij en wilde het toch eerst lezen voor ik zou laten weten het te bespreken of niet.  Ik ben blij dit gedaan te hebben.

Het heftige onderwerp ( incest en misbruik) wordt vertelt in korte, bondige en rauwe gedichten. Niks wollig gedoe maar recht voor zijn raap. Het komt binnen als een mokerslag bij de lezer en de emoties vallen van de pagina’s. Het raakte mij zeer als lezer, het gaf een gevoel van ongeloof, onmacht, verdriet en boosheid.  Als korte gedichten, van soms een regel, soms een pagina, dit los kunnen maken bij mij als lezer dan heeft het zijn doel bereikt. Mocht de titel je afschrikken? Niet doen, de inhoud van de gedichten zijn hard maar geen scheldkanonnades.

Bij de gedichten staan mooie, zwart/wit illustraties van Frank Theunis, een collega van de schrijfster. Puur uit gevoel op aanwijzingen van de schrijfster heeft hij ze gemaakt en ze passen goed bij de tekst. Ook hier is het de eenvoud en de details in de illustraties die raken.  De afbeelding van het vosje op de achterzijde is van Peter van der Weiden, het heeft als titel ‘het ontwakend vosje’ en sluit het geheel mooi af.

De reden waarom de schrijfster haar hersenspinsels aan het papier heeft toevertrouwd en met de lezer deze persoonlijke gedichten wil delen is dat ze hoopt zo bij te dragen om het onderwerp uit de taboe sfeer te halen. Te helpen om het bespreekbaar te maken.  Mensen, slachtoffers en omstanders, een stukje herkenning te geven en zo steun en moed te geven om het zwijgen te doorbreken.

Ik zelf heb gelukkig nog nooit persoonlijk met dit onderwerp te maken gehad maar ik ben blij dat de zij deze stap heeft gezet. Het heeft mij zeer geraakt tijdens het lezen en ik hoop dat zij haar doel gaat bereiken en er veel mensen baat hebben bij het lezen van deze gedichten.

 

1 Comment

  1. Pingback: Tbr- pile update, gelezen in december | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s